retard-messiah

Senaste inläggen

Av Paul Karlsson - 15 december 2018 07:43

 

AQUAMAN


Så var det återigen dags för DC Comics att uppnå den eftertraktade succé som de så länge med avundsjukans ögon har velat uppnå då de bevittnat hur höga siffror konkurrenterna Marvels filmer har fått med hjälp av biobesökare världen över. Om de med ingredienserna skägg och vackra undervattensscener har lyckats i den fristående filmen om Aquaman ska jag strax berätta. Men först lite om filmens handling


Halvmänniskan och halvatlanten Arthur Curry (Jason Momoa) gör sitt livs resa En resa som inte bara tvingar honom att möta sitt sanna jag, utan också ta reda på om han är värdig den kungatitel han föddes till. Detta med fiender ifrån alla håll som vill stoppa honom till varje pris.


Det har som många vet inte funkat så bra för tidigare filmer då DC Comics har försökt göra film av sina serier. De har försökt köra en allvarligare och mörkare ton i kontrast till Marvels mer färgglada och ibland lättsinniga filmer.Humor är en ingrediens de försökt sig på i bland annat "Justice League" då "Batman v Superman: Dawn of Justice" anklagades för att vara för mörk och humorbefriad. "Man of Steel" var mörk och en av DC Comics första mer lyckade filmer. "Wonder Woman" blev succé hos såväl biopubliken som filmkritikerna. Då DC Comics ville härma Marvels framgång med "Avengers" filmerna och placera alla sina superhjältar i en och samma film så trodde man att de skulle lyckas då det blev flopp kritikmässigt med filmen "Suicide Squad" där det körde samma koncept men lät sina skurkar rädda världen. Det som enligt min åsikt var bäst med filmen "Justice League" var karaktären Aquaman. Jason Mormoas gestaltade den karaktären med glimten i ögat och den skäggiga look karaktären hade fått som skiljer sig ifrån hur Aquaman såg ut i serietidningen uppskattade jag.


Och visst funkar karaktären för att lyfta en hel film. Det bjuds på en lagom portion humor då det berättas om hur Aquaman kom till. När det berättas om hans bakgrund där två människor ifrån två världar möts och blir förälskade är den lite mörkare delen. Samt så finns det skurken Black Mantas historia som är väldigt mörk. Exempelvis så dyker Nicole Kidman upp som Aquamans mamma då det berättas om Aquamans förflutna. Hon gör rollen bra vilket är viktigt för filmens handling. Även vår svenska stolthet Dolph Lundgren dyker upp i en viktig roll som atlantisk kung. Den rollen passar honom verkligen som handsken.


Amber Heards medverkan i filmen tänker jag inte gå in på så djupt. Jag hade velat se en annan skådespelerska i hennes roll. Jag vet att skådespelares privatliv inte har något med de roller de gör i filmer att göra. Men jag har svårt för henne eftersom hon anklagat Johnny Depp för brott han är oskyldig till. Det kunde ha förstört stackarens karriär. Sådant förlåter inte jag i första taget. Så det svider i ögonen på mig att se henne i en storfilm. Det är en av de få saker som gör att jag inte kan ge filmen fullt betyg.


Annars fick jag vad jag hade hoppats på. Jason Mormoa är underbar i titelrollen som väntat. Filmens undervattensscener är helt magiska och gör sig mycket bra i 3D.Fantasivarelserna ser lite datorskapade ut. Men annars ser fiskarna och allt annat på havsdjupet vackert ut. Även mitt favoritdjur späckhuggare dyker snabbt upp i en scen framåt slutet av filmen.Och hela Atlantic City och den världen är en fröjd för ögat att bevittna.


Jag kan bara sammanfattningsvis säga att det här DC Comics bästa film hittills. Det är en fin berättelse om att växa upp och märka att man är annorlunda för att sedan söka svaret på var man kommer ifrån och acceptera det öde man har då man slutligen funnit sina rötter. Och gillar man en sådan fin historia kryddad med en visuellt vacker undervattensvärld så kan jag starkt rekommendera filmen "Aquaman". En fyra av fem möjliga får filmen av mig i betyg och det kunde ha blvit fullt betyg om inte Amber Heard hade haft en så dominerande roll i filmen.

 

 

 



https://www.discshop.se/filmer/dvd/aquaman/P161861


https://cdon.se/film/aquaman-36779528

Av Paul Karlsson - 9 december 2018 05:51

 

MORTAL ENGINES


Peter Jackson är tillbaka. Den här gången har han tagit sig på att filmatisera bokserien "Mortal Engines". Men denna gång har han lämnat över registolen till Christian Rivers som därmed får regissera sin första storfilm. Om resultatet blev bra ska jag snart berätta. Men först lite om filmens handling.


Tusentals år efter att en katastrof förstörde civilisationen har mänskligheten anpassat sig och ett nytt sätt att leva har utvecklats. Gigantiska vandrande städer rör sig nu över jorden, på jakt efter mindre städer att plundra. Tom Natsworthy (Robert Sheehan) som kommer från en lägre nivå av den stora rovstaden London kämpar för sin egen överlevnad efter att han mött den farliga Hester Shaw (Hera Hilmar). Två motsatser, vars vägar aldrig borde ha korsat, bildar en osannolik allians, vars öde det är att förändra framtiden.


Jag har inte läst böckerna. Så jag hade inga förväntningar på filmen. Då har man ett helt annat utgångsläge och filmskaparna får uppgiften att fånga tittarens intresse utan att tittaren är bekant med storyn. Det tycker jag verkligen att de lyckades med. Precis som när Peter Jackson tog sig an att göra film av "Sagan om Ringen" trilogin så rycktes man in i en värld som man blev helt förälskad i och man var efter första filmen tvungen att läsa böckerna. Så känner jag även denna gång. Jag vill verkligen inhandla "Mortal Engines" böckerna och plöja igenom dem i ett svep efter att ha sett den här filmatiseringen av första boken.


Storyn innehåller intressanta karaktärer som till stor del spelas av okända nykomlingar. Världen man får dras in i är en postapokalyptisk framtid som påminner en del om den man fått se i Mad Max filmerna. Men istället för lastbilar och andra farkoster på hjul så är det i "Mortal Engines" städer på hjul och flygfarkoster som syns. Scenografin och miljöerna är väldigt vackra och det känns trovärdigt att världen skulle kunna se ut så i en inte allt för avlägsen framtid om en ödeläggande katastrof har skett.


Jag tycker att Peter Jackson och Christian Rivers har levererat en bra och intressant film som gör att man ser fram emot fortsatta filmatiseringar av de övriga böckerna i bokserien. Jag kan starkt rekommendera filmen "Mortal Engines" om man gillar actionspäckade äventyr i postapokalyptiska framtidsmiljöer. En fyra av fem möjliga får filmen av mig i betyg.

 

 

 


https://www.discshop.se/filmer/dvd/mortal_engines/P161790


https://cdon.se/film/mortal-engines-44028320

Av Paul Karlsson - 14 november 2018 16:26

 

FANTASTIC BEASTS: THE CRIMES OF GRINDELWALD


Den efterlängtade Harry Potter spin-off uppföljaren "Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald" har nu haft biopremiär. Mina förväntningar har varit höga på grund av att ingen mindre än Johnny Depp gör titelrollen som den onda trollkarlen Gellert Grindelwald. Om jag blev nöjd med min bioupplevelse ska jag berätta med denna filmrecension. Men först lite om handlingen.


Grindelwald (Johnny Depp) har lyckats undkomma arresten och har bestämt sig för att samla anhängare som inte får veta sanningen om hans egentliga agenda som är att uppfostra renblodstrollkarlar till att styra över alla icke-magiska varelser. I ett försök att hindra Grindelwalds planer tar Albus Dumbledore hjälp av sin tidigare elev Newt Scamander (Eddie Redmayne) som går med på att hjälpa till ovetandes om vilka faror som väntar. Såväl kärlek som lojalitet testas även hos trogna vänner och inom familjer i en alltmer uppdelad värld.


Johhny Depp som har blivit emotsedd då den stora skaran kritiserade hans medverkan som en huvudkaraktär. Detta för att Johnny Depp har blivit kritiserad för hustrumisshandel av sin ex. Jag har förbisett dessa anklagelser eftersom jag fann dem uppenbart osanna eftersom Amber Heard som var tillsammans med Johnny Depp då verkar vara en falsk person och dessutom så blev Johnny Depp frikänd i rätten. Om han nu var skyldig eller inte har ringa betydelse för den insats han gör i filmen. Dessutom så har den som Harry Potter författarinnan J.K Rowling tillbringade sitt liv med utsatt henne för liknande brott och hon har godkänt Johnny Depps medverkan.


När det kommer till Johnny Depps insats så är han briljant i rollen som den onda trollkarlen. Han är sminkad till oigenkännlighet i sin bleka uppsyn besmyckad med obehagliga ögon. Och vi som har följt Johnny Depps karriär vet att han trivs som fisken i vattnet då han får på sig make up som tar bort snygghetsstämpeln. Här ser han som sagt mycket obehaglig och ond ut vilket ger honom verktygen automatiskt och han använder dem bra och man tror på honom som en dominerande ondska. Han känns som en diktator som vem som helst skulle kunna bli skrämd och tvingad till att lyssna på och troget följa i ur och skur.


Det märks tydligt att det är Grindelwalds historia J.K Rowling vill lyfta fram med regissören till de senaste 4 och mer mörka Harry Potter filmerna. 3D-effekterna kan jag inte uttala mig om eftersom biografen i min hemstad sedan en tid tillbaka har slutat att köpa in 3D-versioner av de storfilmer som man uppenbart har förväntat sig att få se i 3D. Men det har jag inte fått göra den här gången trots att jag såg den första "Fantastic Beasts" filmen i 3D. Eddie Redmayne som var huvudpersonen förra gången som introducerade oss till trollkarlsvärlden utanför Hogwarts gör även denna gång bra ifrån sig med men hamnar i skymundan för Johnny Depps färgstarka och dominerande skådespeleri. Alla nya och gamla karaktärer ifrån den första filmen hamnar också lite i skymundan då de mest är karaktärer som tas med på resan för att berätta Gellert Grindelwalds historia.


Detta gör förstås inte deras insatser eller del i berättelsen mindre intressanta. Newt Scamander (Eddie Redmayne) dras mellan kärleken till den förra filmens karaktär Tina Goldstein (Katherine Waterston) medan vägarna korsas av ungdomskärleken Leta Lestranges (Zoë Kravitz) öde. Han får alltså välja vilken väg han ska gå. Är det den nyfunna kärlekens eller ungdomskärlekens ondskefulla bana han ska välja att färdas på. Lestrange är en släkt som har ett mörkt förflutet medan Tina har ett mer fläckfritt förflutet.


Detta triangeldrama plus Albus Dumbledores unga jag spelat av Jude Law för in äventyret på nostalgiska höjder där vi återigen får kliva in i Hogwarts miljön i en period tidigare än den som berättats i de mer bekanta Harry Potter historierna. Någon fördjupning i Grindelwalds och Dumbledores historia får vi inte. Var det bara vänskap eller en gayrelation de hade? Det utforskas inte så ingående mer än att man får veta att de av någon anledning inte kan fajtas.


Filmen i det stora hela behöver man nog se mer än en gång för att hänga med i alla komplicerade släktband som är viktiga för att knyta samman den här prequel-serien med de gamla filmerna som utspelar sig efteråt. Man får hintar inför den kommande tredje och sista filmen i trilogin som ska länka ihop "Fantastic Beasts" filmerna med Harry Potter filmerna. Jag var dessvärre lite trött på grund av yttre faktorer och hängde inte med till 100% under hela filmen. Men ska se om den på dvd igen när den släpps i det formatet.


Sammanfattningsvis så är filmen "Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald" en underhållande och mörk trollkarlshistoria. Den första "Fantastic Beasts" filmen var mer en ljus och lättvindig introduktion medan den här är mer en klimax med en storslagen strid där det inte sparas på krutet. Skurken Credence Barebone ifrån den första "Fantastic Beasts" filmen vävs också in på ett passande sätt som en sidekick till Johnny Depps superskurk. Det här är Johnny Depps mörka show med en del inslag av Eddie Redmaynes karaktärs magiska djur för att lätta upp stämningen. Men i det stora hela blir det en mörkare film vilket jag gillar. Nu ser jag fram emot den sista och avslutande delen i den nya trilogin. En fyra av fem möjliga får filmen "Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald" av mig i betyg.

 

 

 

 

https://www.discshop.se/filmer/dvd/fantastiska_vidunder_grindelwalds_brott/P161289

 

https://cdon.se/film/fantastiska-vidunder-grindelwalds-brott-42620672

Av Paul Karlsson - 5 november 2018 11:25

 

THE NUTCRACKER AND THE FOUR REALMS


Den klassiska julsagan "The Nutcracker and the Four Realms" har nu fått en ny påkostad filmatisering. Jag har varit och sett filmen och ska nu med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.


Allt Clara (Mackenzie Foy) önskar sig är en väldigt speciell nyckel som kan låsa upp en ask vilken innehåller en ovärderlig gåva från hennes döda mor. En gyllene tråd, som hon får på sin gudfar Drosselmeyers (Morgan Freeman) årliga julfest, leder henne till den eftertraktade nyckeln. Men nyckeln försvinner omedelbart in i en underlig och mystisk parallell värld. Där möter Clara soldaten Phillip (Jayden Fowora-Knight), ett gäng möss och regenterna som härskar över tre av världarna: Land of Snowflakes, Land of Flowers och Land of Sweets. För att få tag i nyckeln måste Clara och Phillip bege sig till den olycksbådande fjärde världen som styrs av tyrannen Mother Ginger (Helen Mirren).


Det är en sockersöt historia man får ta del av som innehåller mycket julstämning. Filmen känns som en Charles Dickens historia med Narnia liknande fantasyinfluenser. Historien innehåller lite svärta i form av en dysfunktionell familj där mamman till huvudkaraktären har gått bort och är saknad. Men det mörka tar inte överhanden. Det blandas upp med en lagom portion av lättsinnighet som gör att filmen funkar för alla åldersgrupper. Något stort mästerverk blir aldrig filmen. Den känns bara i sin helhet som ytterligare en spektakulär 3D-film som ska få in så mycket sådana effekter som möjligt under filmens gång.


Sammanfattningsvis så är filmen lite småcharmig och det är lite kul att få se vår svenska regissör Lasse Hallström utforska en ny genre. Filmen kan rekommenderas om man gillar filmer om att hitta sig själv i en Narnia-liknande vintervärld. Filmen är lite småcharmig och har hjärtat på rätta stället och Keira Knightly är underhållande att se som en glittrande sagofe. Likaså Morgan Freeman och Helen Mirren gör bra ifrån sig i sina roller. Men som sagt så blir det aldrig superbra. Vill man se en bra julfilm så kan jag mer rekommendera att se Jim Carrey filmen "How the Grinch Stole Christmas". En trea av fem möjliga får filmen "The Nutcracker and the Four Realms" av mig i betyg.

 

 

 


https://www.discshop.se/filmer/dvd/notknapparen_och_de_fyra_varldarna/P161241


https://cdon.se/film/notknapparen-och-de-fyra-varldarna-46524901

Av Paul Karlsson - 1 november 2018 17:11

 

BOHEMIAN RHAPSODY


Den av mig mycket efterlängtade Queen-filmen "Bohemian Rhapsody" har nu haft premiär på bio. Jag har varit och sett den och ska nu med denna recension tala om vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.


"Bohemian Rhapsody" är en hyllning till Queen, deras musik och enastående sångare Freddie Mercury, som trotsade stereotyperna, rev upp konventionerna och blev en av världens mest älskade underhållare. Filmen följer bandets explosionsartade uppgång genom deras ikoniska låtar och revolutionerande sound, när bandet nästan splittras på grund av Mercuys urspårade livsstil och den triumfartade återföreningen under Live Aid då Mercury leder bandet i ett av de mäktigaste framträdandena i rockhistorien, samtidigt som han kämpar mot en livshotande sjukdom. Under tiden cementerar de arvet från ett band som fortsätter att inspirera outsiders, drömmare och musikälskare än idag.


En film om bandet Queen har varit på gång i många år. Först skulle Sacha Baron Cohen ha haft huvudrollen som Freddie Mercury, men han hoppade av pga meningsskiljaktigheter med de kvarlevande medlemmarna i Queen som har producerat filmen. Därefter har en metoo skandal gjort att filmen mitt under inspelning fick genomgå ett regissörsbyte. Dessa turer gjorde att man befarade att slutresultatet inte skulle bli det bästa. Men glädjande nog blev det en bra film av det hela. Rami Malek som till slut fick rollen som den ikoniska rocklegenden Freddie Mercury gör en näst intill porträttlik gestaltning av karaktären.Sjunger gör han inte. Det är Freddie Mercurys röst som hörs i alla sångnummer vilket var ett smart drag eftersom Mercurys originella röst är väldigt svår att efterlikna. Men allt annat faller på plats och i vissa stunder av filmen tror man nästan att det är den riktiga Freddie Mercury man ser. Även skådisarna som gestaltar de övriga Queen medlemmarna gör det med inlevelse och trovärdighet.


Filmen levererar det man förväntar sig. Mäktig musik, ett bands upp och nergångar med bandbråk och hur de tar sig igenom dessa. Det bjuds både på både glädje och sorg . Det är en fantastisk historia man får ta del av med ett fint budskap om att våga gör revolt, vara annorlunda och sticka ut inom musikindustrin.


Filmen "Bohemian Rhapsody" är sammanfattningsvis en mycket fin film som skänker historien om ett av världens mest omtalade och legendariska band den värdighet den förtjänar. En femma av fem möjliga är mitt betyg.

 

 

 



https://www.discshop.se/filmer/dvd/bohemian_rhapsody/P161245


https://cdon.se/film/bohemian-rhapsody-46052857

Av Paul Karlsson - 29 oktober 2018 18:04

 

 

THE GIRL IN THE SPIDER'S WEB


Nu har den så kallade fjärde Millennium filmen haft premiär på bio. På ett respektlöst vis har två av Stieg Larsons romaner hoppats över och David Lagercrantz fortsättning har istället filmatiserats. Jag har varit och sett spektaklet och ska nu med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.


Lisbeth Salander (Claire Foy) bor i Stockholm och hjälper utsatta kvinnor genom att ta hämnd på de män som skadar dem. En dag tar en man vid namn Frans Balder (Stephen Merchant) kontakt med henne. Han har utvecklat ett program åt NSA som han nu vill att Salander skall ta tillbaka. Han är rädd att de skall använda detta då det kan kontrollera satelliterna som styr alla kärnvapenmissiler. Men mörka krafter i skuggorna vill också åt programmet och snart står det klart att både Balder och Salanders liv är i fara.


Claire Foy gör en mycket bra och trovärdig gestaltning av Lisbeth Salander och filmen innehåller en del spänning och några snygga actionscener. Men de sakerna är tyvärr det enda positiva man kan säga om filmen. För det första så är David Lagerkrantz bok mycket sämre än Stieg Larssons originaltrilogi. Därmed finns det denna gång sämre material att göra en film av. Det blir samt lite svårt att köpa att det här ska vara en uppföljare på de tidigare delarna i historien då Mikael Blomkvist spelad av Sverrir Gudnason ser mycket yngre ut än sina företrädare i den rollen och de övriga som arbetar på tidningen Millennium har också blivit yngre. Detta känns väldigt ologiskt då det dessutom känns som att Lisbeth Salander har åldrats. Filmen har ett väldigt högt tempo vilket inte ger någon tid till några större fördjupningar i karaktärer eller intriger under historiens gång. Märkligt känns det även att detaljer ifrån Lisbeth Salanders bakgrund har ändrats.


Det här är den sämsta Millennium filmen som gjorts. Om man ser filmen "The Girl in the Spider's Web" som en fristående film om Lisbeth Salander och om man saknar respekt för Stieg Larssons verk så kan jag rekommendera filmen. Men hoppas man på en uppföljare som lever upp till föregångarna så kommer man att bli väldigt besviken. Mikael Blomkvist skildras dessutom som en trist bakgrunds karaktär som inte tillför lika mycket till storyn som han har gjort tidigare. En svag tvåa av fem möjliga får filmen "The Girl in the Spider's Web" av mig i betyg.

 

 

 


https://www.discshop.se/filmer/dvd/the_girl_in_the_spiders_web/P161147


https://cdon.se/film/the-girl-in-the-spider-s-web-42701954

Av Paul Karlsson - 25 oktober 2018 15:46

 

LYRRO – IN & UTVANDRARNA


Nu har äntligen Lorrygängets humorklassiker "Yrrol" fått en en uppföljare. "Lyrro – In & Utvandrarna" heter filmen och jag har nu varit sett den. Om de höga förväntningarna blev uppfyllda ska jag berätta nu. Men först lite om filmens handling.


Borta bra men hemma bäst? Nej, det stämmer nog inte riktigt och har nog aldrig gjort. "Lyrro – In och Utvandrarna" är en sketchfilm som handlar om att människan alltid har varit på väg. Ibland flyende från något men ofta också sökande efter något annat. Kanske är det bättre någon annanstans och kanske blir vi också bättre människor om vi får möjligheten att leva på en plats längre bort?


Jag gillade verkligen filmen "Yrrol" och tycker att det är en av de bästa svenska humorfilmerna som någonsin gjorts. Så därav var mina förväntningar skyhöga. Tyvärr så kan jag inte säga att mina förväntningar blev direkt uppfyllda. Det skämtas på en hel del i några träffsäkra sketcher om desperata pensionärer som vägrar åldras. Verklighetsfrånvända nationalister, PK-liberaler och radikalfeminister drivs det också med. Och i en sketch bråkas det om vilken världsreligion som är viktigast och har störst betydelse. Det blir många träffsäkra satirer och iakttagelser kring vårt samhälle. Men humorn är tyvärr väldigt ojämn och lockar inte till skratt lika ofta som humorn i "Yrrol". En del av filmens innehåll faller tyvärr platt och det känns lite tomt när inte Ulla Skoog är med denna gång.


Jag kan rekommendera filmen om man vill se en lätt underhållande sketchfilm. Men hoppas man på en lika rolig film som "Yrrol" så kommer man att bli besviken. En tvåa av fem möjliga får filmen "Lyrro – In & Utvandrarna" av mig i betyg.

 

 

 


https://www.discshop.se/filmer/dvd/lyrro_ut_invandrarna/P161046


https://cdon.se/film/lyrro-ut-invandrarna-46022435

Av Paul Karlsson - 20 oktober 2018 17:31

 

HALLOWEEN


Nu har den elfte "Halloween" filmen som är en uppföljare på de första filmerna i ordningen haft premiär på bio och jag har varit och sett den. Så nu ska jag med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.


Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) lever kvar i Haddonfield och är både emotionellt och fysiskt ärrad efter Michael Myers attack 1978. Hon har en ansträngd relation med dottern Karen (Judy Greer), är överbeskyddande av barnbarnet Allyson (Andi Matichak) och väntar tålmodigt på att Michael ska fly ifrån mentalsjukhuset där han sitter inspärrad. När det väl sker på Halloween så står hon redo.


Det har som sagt hunnits med en hel del "Halloween" filmer genom åren. Jag har inte sett alla men de jag har gillat mest är den första och Rob Zombies reboot med efterföljande uppföljare. Jag är lite oklar över om filmen utspelar 40 år efter den första filmen eller om det tar vid 40 år efter den andra. Men den har väldigt mycket samma känsla som den som den första filmen. Därav får man en härlig nostalgisk känsla när man ser filmen. Och det är helt underbart att se Jamie Lee Curtis återkomma till sin ikoniska roll. Denna gång med mer skinn näsan nästan i stil med Linda Hamiltons gestaltning av Sarah Connor i "Terminator 2". Filmen bjuder väl kanske inte på några överraskningar och är inte så nyskapande för genren. Men man får det man förväntar sig och en rejäl nostalgitripp. En hel del blodiga och våldsamma scener levereras under filmens gång. Något mästerverk blir det aldrig riktigt tal om. Men man lämnar ändå biosalongen med ett leende på läpparna och känner att man hår fått det man har hoppats på.


En stark trea av fem möjliga är mitt betyg till filmen "Halloween" som är den film i serien som kommit närmst känslan man fick i den första filmen.

 

 

 

 

https://www.discshop.se/filmer/dvd/halloween_2018/P161043

 

https://cdon.se/film/halloween-44028292

 

 

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vann rätt låt i Melodifestivalen 2012?
 JA
 NEJ

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards