retard-messiah

Alla inlägg den 20 januari 2024

Av Paul Karlsson - Lördag 20 jan 21:43

 

STOCKHOLM BLOODBATH


Mikael Håfström har tagit sig an uppgiften att göra storfilm om den svenska historiska händelsen Stockholms Blodbad. Filmen som heter “Stockholm Bloodbath” har jag varit och sett på bio och ska nu med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.


Den maktgalne danske kungen Kristian II (Claes Bang) skyr inga medel när han planerar att ta över Sveriges krona från Sten Sture (Adam Pålsson). Samtidigt svär systrarna Freja (Alba August) och Anne (Sophie Cookson) att skoningslöst hämnas på de män som brutalt mördat deras familj. Allt kulminerar i Sveriges huvudstad, där systrarna dras in i intrigerna kring massavrättningen Kristian Tyrann beordrat - Stockholms blodbad.


Att göra en film om en så svensk historisk händelse som Stockholms Blodbad och göra det men engelskt tal var något som jag till en början ställde mig ganska kritisk till. Men det visade sig funka ganska bra ändå. Förvisso glömmer man emellanåt bort att det är i Sverige filmen utspelar sig då inte en endaste av skådespelarna pratar svenska. Men det är definitivt inget som förstör filmen på något vis. Den rätta känslan byggs upp ändå och på något märkligt vis känns filmen ändå väldigt svensk. Mycket våld i from av personer som blir huggna med svärd, skjutna av pilar eller halshuggna bjuds det på. Så är man känslig för blod och våld så är inte “Stockholm Bloodbath” något att rekommendera. Det som överraskar med filmen är att den istället för att vara en mörk och dyster historia har en del humor som balanseras upp med allvaret på ett träffsäkert sätt. Filmen är dessutom väldigt fartfylld och actionspäckad. Så den två och en halv timme långa speltiden går väldigt fort. Karaktärerna är välskrivna och det gör att man intresserar sig för deras öden och skådespelarna som är castade gestaltar dem bra.


Filmen “Stockholm Bloodbath” liknar inget annat man har sett inom genren filmer om historiska händelser vilket gör den till något unikt och spännande att titta på. Mitt betyg är en stark fyra av fem möjliga i betyg.

 

 

 

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vann rätt låt i Melodifestivalen 2012?
 JA
 NEJ

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards