retard-messiah

Alla inlägg den 3 maj 2021

Av Paul Karlsson - 3 maj 2021 05:49

 

PROMISING YOUNG WOMAN


Oscarsgalan har precis varit och när filmindustrins största gala och min skrivna tradition har ägt rum så brukar det leda till en del nya filmtips. Så även i det här fallet. På vår biograf i staden där jag bor har vi haft smygpremiär för Carey Mulligan filmen “Promising Young Woman” där Mulligan var nominerad i kategorin Bästa Kvinnliga Huvudroll. Sammanlagt var filmen nominerad i 5 kategorier varav den tog hem priset i kategorin Bästa Originalmanus. Jag har nu sett filmen och ska berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.


Alla sa att Cassie (Carey Mulligan) var en lovande ung kvinna tills en mystisk händelse plötsligt ändrade riktningen för hennes framtid. Men ingenting i Cassies liv är vad det verkar vara. Hon är grymt smart, obarmhärtigt listig och hon lever ett hemligt dubbelliv om natten. Nu är ett oväntat möte på väg att ge Cassie en chans att hämnas det förflutna i denna uppskakande och oerhört spännande historia.


När filmen “Promising Young Woman” rullar igång så förstår man inte direkt vilken typ av genre det rör sig om. När vi möter Casey (briljant spelad av Carey Mulligan) i historiens början så ser man henne stupfull på en krog. Man tror då det rör sig om något inom Komedigenren. Men så tar filmen en vändning. En kille spelad den forna “O.C.”-stjärnan Adam Brody går fram och raggar på henne. Han framstår som vänlig. Men när han har fått med sig Casey hem så vill han ha henne i säng. Detta vill inte Casey att ska ske. Hon spelar bara full för att sedan lura män att de ska få något och sedan blir det inte så. Egentligen har hon råkat ut för något hemskt som ung och är en hämndlysten kvinna som har avsikter vi inte får veta förrän filmen närmar sig sitt slut.


Så är hela filmen uppbyggd. Man får se Caseys raggande på ett gäng karlar som bara har en sak i huvudet. Och det är mest nere i det nedre bonushuvudet som deras hjärnaktivitet är placerad. Casey leker med deras lust och till slut träffar hon en snäll kille som man får intrycket av att hon faktiskt blir förälskad i. Men är det så? Ja, det är det som är den stora frågan som filmen “Promising Young Woman” ställer sig. Mystiken är väldigt påtaglig. Inte ens hennes föräldrar (Clancy Brown och Jennifer Coolidge) vet något om vad hon sysslar med och tror att hon har lämnat sitt förflutna bakom sig.


På den vägen är det och spänningen hålls uppe hela filmen igenom. Många situationer skrattar man till i för att sedan förstå att det senare in i filmens scener är en scener med allvar och mörker som vi tar del av. Allt som händer är små pusselbitar som läggs ihop för att vi ska få helheten kring det Casey har gått igenom som ung och vilken roll de karlar hon möter har att spela i hennes förflutna. När jag ser filmen får jag lite Lisbeth Salander vibbar. Casey verkar vara en karaktär som har gått igenom en hel del svåra saker orsakade av män. Vilket har drivit fram ett hämndbegär. Detta spelar Carey Mulligan fram med mystik, mörk humor och attraktion. Hon gör rollen jättebra och förtjänade sin Oscarsnominering i kategorin Bästa Kvinnliga huvudroll. Filmen blev nominerad till 5 Oscar varav Emerald Fennell tog hem statyetten i kategorin bästa Originalmanus. Det var ett välförtjänt pris eftersom just manuset är så spännande skrivet att man inte fattar riktigt hur allt hänger ihop förrän sluttexterna näst intill har rullat igång.


Filmen “Promising Young Woman” kan starkt rekommenderas. Det är en välspelad historia som berör. Det dyker upp en hel del kända skådisar i biroller som är bra men hamnar i skymundan för Carey Mulligans utmärkta skådespeleri. Budskapet är något som många kvinnor kan identifiera sig med och en del mansgrisar till män kan lära sig en läxa av. Det kan tyckas att jag har varit väldigt generös i mina betygsättningar den senaste tiden. Men jag har bara sett bra filmer helt enkelt. 5/5 är mitt betyg till filmen “Promising Young Woman”.

 

 

 

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vann rätt låt i Melodifestivalen 2012?
 JA
 NEJ

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards