retard-messiah

Senaste inläggen

Av Paul Karlsson - Söndag 11 mars 18:08

RECENSIONER PÅ SAMTLIGA AV TED GÄRDESTADS ALBUM


UNDRINGAR - TED GÄRDESTAD

 

1. HELENA
En kärleksballad tillägnad en kvinna som har levt. Hon hette precis som låten Helena. Precis innan Ted Gärdestads genombrott som popstjärna så var drömmen att bli tennisstjärna. Den drömmen var nästan uppnådd. Han hade bara ett steg kvar i tenniskarriären. Att besegra Björn Borg. Det gjorde han aldrig eftersom han fick toner och låttexter i hjärnan då han skulle spela. Samt så blev han distraherad av en kvinna som egentligen var Björn Borgs tjej och hette Helena. Denna rivalitet skapade denna låt som körades av Anne-Frid Lyngstad och Agneta Fältskog ifrån Abba. Björn Borg blev som vi alla vet en lika stor stjärna inom tennisen som Ted blev inom popmusiken.

 

2. SOMMARLÄNGTAN
Ted sjunger om okomplicerade förväntningar på sommaren. Om längtan till värme och om att man vilja bort då hösten kommer och senare vintern tränger sig på. Få kan beskriva den svenska sommaren och hur härlig den är som Ted Gärdestad.

 

3. JAG VILL HA EN EGEN MÅNE
Den här Ted Gärdestad klassikern finns det knappast någon svensk som har missat. Den handlar om hur jobbigt det kan vara när relationer tar slut. Hur man vill komma bort till en egen plats. Att vara ensam för att samla styrka för att sedan komma tillbaka då alla känslor inombords har ordnat upp sig. Texten går rakt in i hjärtat och den som varit olyckligt kär förstår precis den där känslan som Ted uttrycker i denna låt.

 

4. RÄCKER JAG TILL
En liten låt om tonårsfunderingar då man börjar att bli intresserad av det där med kärlek. Räcker jag till för dina pretantioner. Duger jag när kläderna är av. I alla jag kan relatera till den texten. Jag har många funderingar kring vad tjejer tycker om.
Hur man får kontakt med dem och om jag ser snygg ut naken. Så jag tycker väldigt mycket om denna låt eftersom jag känner igen den där osäkerheten och blygheten som Ted sjunger om.

 

5. ETT STILLA REGN
Efter regnet kommer solsken är det klassiska uttrycket. Det kommer ljusare dagar med ljus och glädje. Men man får gå igenom det mörka och se det vackra i det också. Lågmäld och vacker låt med ett fint budskap om förhoppningar.

 

6. NÄR DU KOMMER
En liten fin låt om förväntningar inför att ta hem tjejen när föräldrarna inte är hemma. Planeringen inför en romantisk kväll. Dansa till en grammofon och stänga av min telefon. Berätta vad du vill göra. Något som kanske bara jag får höra. Uppenbart en låt om när det kanske är dags att förlora oskulden. Fint och detaljerat beskrivet om hur det kändes då man var ung och en hopplös romantiker. Det verkade onekligen även Ted Gärdestad vara.

 

7. SNURRA DU MIN VÄRLD
Teds funderingar om varför världen ser ut som den gör. När vinter blir till vår. När fötterna får tår och så vidare. Teds bror Kenneth har i vanlig ordning lyckats uttrycka Teds små funderingar och känslor i en fin låt som man bli glad av att lyssna på.

 

8. SÅ MYCKET BÄTTRE
Ensam är stark, men fler är starkare. När det kommer till livets mödor så klarar man av att lösa problemen om man är tillsammans med någon eller med några. Det har han väldigt rätt i Ted. Själv är det skönt att vara ibland. Egentid behövs för sig själv. Men ensam vill man inte alltid vara. Träffsäkra ord och för oss flesta så är låten bekant ifrån tv-programmet med samma namn där kända artister tolkar varandras låtar. Kenneths bror har varit på besök i det programmet då Teds och Kenneths låtar tolkades.

 

9. HELA VÄRLDEN RUNT
Detta låter nästan som en kyrklig låt som skulle passa i gospelsammanhang. I hela världen runt ska alla le. Det handlar mycket om i denna låten att ett under ska ska ske en dag. Alla människor är lika. Fattiga som rika. Så att vi alla ska samsas, må bra och le av lycka är förhoppningen som är låtens budskap. Fin låt.

 

10. I DRÖM OCH FANTASI
En låt om hur det är i drömmarnas värld där man kan var kung eller vad man vill. Bara fantasin sätter stopp för det man kan uppleva i en dröm. Det finns med andra ord inga gränser för det man kan uppnå i en dröm. Lite som den saga som var Ted Gärdestads liv.

 

11. BEAT IT, GIRL
En låt på engelska. Ted skrev mycket musik på engelska som Kenneth oftast översatte till svenska hitlåtar. Beatles influenserna är väldigt påtagliga. Bra experimentell låt. Men bäst är Ted på svenska tycker jag. Låten är någon slags hymn till kvinnor man kan lära sig något av för att senare kanske gå vidare. Det är intrycket jag fick av lyssningen på låten. Vet ej om det är så den ska tolkas. Mina personliga favoritlåtar på plattan är "Jag vill ha en egen måne", Räcker jag till" och "Snurra du min värld". Men hela skivan är bra och man kan utan problem lyssna igenom den utan hoppa över några spår.


Sammanfattningsvis är Ted Gärdestads allra första skiva "Undringar en väldigt stark debut. Undringar kring livet, kärleken och balansen kring detta i vår värld är det som genomsyrar skivan på ett oskuldsfullt och positivt naivt sätt. Tonårsdrömmar om en okomplicerad värld fylld av kärlek. Ted satte verkligen ribban högt här för vad han skulle bli för en typ av artist och många låtar på albumet är tidlösa klassiker. Han var bara 16 år då han började sin musikaliska bana och låtarna är stora och kan tilltala en stor skara lyssnare även idag.

 

 

 

TED - TED GÄRDESTAD


1. JAG SKA FÅNGA EN ÄNGEL
Här sjunger Ted Gärdestad om jakten på den där flickan man drömmer om då man ger sig ut på krogen en lördagskväll. De där förhoppningarna man har innan man begär sig ut. Ska man hitta den där ängeln som tar en till sjunde himlen. Alla har vi haft de förväntningarna innan utgång. De planerna blir oftast grusade. Men förhoppningarna om att finna kärleken beskrivs på ett träffsäkert vis in denna fina låt.


2. SOL, VIND OCH VATTEN
Detta har för mig blivit som en nationalsång för den svenska sommaren. Det är en av Teds kändaste hitlåtar och den beskriver förhoppningarna om det man vill få ut av den svenska sommaren. Många svenskar håller nog med Ted om de saker han sjunger om att drömmarna om sommaren är vävda av. Dock hette först låten "Sol, vin och vatten". Men det ändrade Teds bror Kenneth på för att han tyckte att den titeln lämpade sig mer för att det inte skulle bli liv kring utgivningen av låten.


3. SKOLSÅNG
En låt där Ted beskriver frustrationen kring skolgången och den tristess man får uppleva där innan man uppnår sina drömmars mål. Det uppenbara budskapet är att Ted tyckte att skoltiden stal tid ifrån hans musikaliska skapande. Detta framgår mycket målande i den här låtens text.


4. KALIFORNIENS GULD
I den här låten sjunger Ted om drömmar om att utforska världen. Till en plats bortom haven dit man kan ta sig med båt. Min teori är att låten kanske handlar om drömmar om att slå igenom utomlands med sin musik som internationell artist. Men det är bara min gissning.


5. COME GIVE ME LOVE
En text om förhoppningar om kärleken till en grannflicka. En törst som blivit uppväckt och en eventuell kärlek som blivit obesvarad pga av att den tagit slut ifrån flickans sida. En slags bönsång om att få allt det där tillbaka. På ett målande sätt beskriver den om saknad kärlek och hur ont det gör när den tar slut. Detta är en av mina personliga favoritlåtar ur Teds låtskatt. Jag har älskat den låten sedan jag hörde den för första gången på soundtracket till den svenska succéfilmen "Tillsammans".


6. RAMANAGARAM
Det här är nog en av Ted Gärdestads flummigaste texter jag analyserat så här långt. Ramanagaram är inget ord jag kan hitta då jag söker på det. Det snarlika ordet jag hittar då jag googlar är Ramanagara som är en Indisk stad. Men det som är uppenbart är att Ted sjunger om en annan värld där inget är likt den värld vi lever i. Där pojkarna går på herden och vaktar sina lamm och lever ett liv utan ängslan och skam. Kanske ett liv Ted drömde om under den period då denna låt sjöngs in. Ett fridfullt liv bortom all kändisskap och efterföljande stress. En teori jag har men hade verkligen svårt att ta in allt i denna märkliga sångtext.


7.OH, VILKEN HÄRLIG DA'
Ännu en Ted Gärdestad låt som beskriver den svenska sommaren ur ett väldigt svenskt perspektiv. Hur härligt en dag kan börja med att få se en vacker kvinna bada naken. Och hur alla andra detaljer kring en perfekt svensk sommardag faller på palts. Samt är det en kärlekslåt om det kanske pinsamma mötet när man smyger sig på en kvinna som badar naken och blir upptäckt. En fin låt man blir glad av när man lyssnar på den.


8. KOM I MIN FANTASI
En kärlekssång om en fiktiv person som Ted vill resa iväg med och gå på Disneyland med. Ett enkelt budskap som inte går att missförstå. Längtan till nya kontinenter där andra nöjen erbjuds.


9. UNIVERSUM
Teds funderingar kring hur vår värld kommer att se ut om tusen år och drömmar om att kunna använda en tidsmaskin för ta reda på detta. På ett romantiskt och grubblande sätt sjunger han ut sina ord om det som fyller hans tankar tills det att det är dags att somna då natten gryr. Detta är en nyupptäckt favoritlåt för mig.


10. GITARREN OCH JAG
En låt om hur man tar reda på hur världen ser ut och uttrycker det tillsammans med sin gitarr. En hyllningslåt till skapandets konst upplever jag den här låten som.


11. STENANSIKTET
Låten ger uttryck för en önskan om att kunna bli en självständig individ som kan stå på egna ben. Inte visa känslor utåt. Ha ett skal hårt som sten, men utan att visa den mjuka fasad man har invärtes. Låten är även om jag inte fått fel för mig titelspåret till en film som Ted har medverkat i med samma namn.


Sammanfattningsvis så är albumet "Ted" en mycket värdig uppföljare till debutalbumet "Undringar". Den innehåller många hitlåtar som går rakt in i hjärtat. Mina personliga favoritlåtar ifrån ifrån detta album är "Jag ska fånga en ängel", "Sol, vind och vatten", "Come Give Me Love", "Oh vilken härlig da´" och "Universum". Temat är i vanlig ordning trevande tonårigt sökande efter kärlek, men även på sina ställen grubblingar kring om en plats finns i vår värld för alla.

 

 

 

UPPTÅG - TED GÄRDESTAD


1. SILVER
En låt om någon idol som står på scen och kallas sig för Silver. Förmodligen en fiktiv person. Vet ej hur jag ska tolka låten. Men kan kanske vara en person lite baserad på Ted själv. Bara gissningar. Har inte en aning. En ganska bra låt är det i alla fall.


2. ÖPPNA DIN HIMMEL
En fin ballad som spekulerar lite kring livet efter detta. En mycket vacker ballad där Ted sjunger om sina funderingar.


3. VIKING
En lite konstig smått flummig låt där Ted spekulerar kring hur det hade varit att vara en. Kul låt som man nästan kan placera i progg genren.


4. BUFFALO BILL
En låt där Ted sjunger om hur tokig han är i tjejer och gör allt vad de vill. En slags kärleksförklaring till det motsatta könet tolkar jag låten som.


5. LOVE COMES
En engelskspråkig låt om hur kärleken smyger sig på och hur svårt det är att undvika den då den kommer. En väldigt fin låt enligt min åsikt.


6. EIFFELTORNET
En lite skämtsam låt om att begå självmord om man blir sviken av den man har känslor för. En av Teds kändaste låtar. Lite tragisk låt att lyssna på nu i efterhand bara när man vet hur det slutade för Ted. Men och andra sidan är det inte självmordslåt i den bemärkelsen utan en önskan om att stoppas på vägen upp innan man hoppar ifrån Eiffeltornet.


7. GOLIAT FRÅN GAT
En flummig låt med religiösa undertoner. Den låter som mycket annat som kom under Proggmusikens era. Lite svårtolkat vad han vill förmedla med låten med andra ord.


8. CANT´T STOP THE TRAIN
En ballad på engelska om att ge sig av och lämna det gamla bakom sig och börja ett nytt kapitel i sitt liv. En mycket vacker och lågmäld ballad. Den bästa engelskspråkiga låten så här långt in i Ted Gärdestads karriär enligt min åsikt.


9. FANTOMEN
En låt om att kanske ha för höga tankar om sig själv så att det går till övermod. Förövrigt en ganska bra och svängig upptempolåt.


10. REGNBÅGEN
En instrumental låt. Därav är det ganska svårt tolka texten efter som det inte finns någon.


Sammanfattningsvis så är inte det här direkt Ted Gärdestads bästa skiva. Det finns en del fina låtar som går rakt in i hjärtat. Men överlag känns det som att Ted var lite osäker på vilken stil och genre han ville riktiga in det här albumet på. Men skivan har en intressant bredd och det är intressant att höra Ted experimentera lite inom olika genres. Albumet "Upptåg" får med andra ord godkänt. Men jag ser som sagt inte den direkt som en av Teds bästa skivor.


 


FRANSKA KORT - TED GÄRDESTAD


1. ANGELA
En låt om som är en kärleksförklaring till någon fiktiv person som heter Angela. Den blev en av de största hitlåtarna på denna skivan. En fin låt i sann Ted Gärdestad anda enligt min åsikt.


2. FRANSKA KORT
En låt om några franska kort som inte går igenom himlens smala port och som inga änglar får samla. Detta titelspår på skivan är en bra tycker jag. Men jag förstår i ärlighetens namn inte riktigt vad Ted vill förmedla med låten.


3. HELT NÄRA DIG
En väldigt fin ballad om kärleken till en person som stod Ted nära är min gissning. Den finaste låten på den här skivan tycker jag.


4. HUMBUGGIE-WOOGIE
En lite bluesinfluerad låt där Ted testar den genren lite. Inte direkt min typ av genre. Men Ted visar med denna låt att han även behärskar den genren.


5. BETLEHEM
En låt där Teds mer filosofiska tankar kommer fram. Lite svårtolkat vad han vill säga med låten. Men min tolkning är typ att man ska söka sig till Betlehem för söka hoppet, drömmarna och den längtan man har.


6. CHAPEAU-CLAQUE
En svängig låt med en något flummig text om vad som är bra för killar i frack osv. Rolig låt med en något flummig text som sagt.


7. MAGICAL GIRL
En låt på engelska om någon kvinna som Ted letat efter över hela världen och till slut funnit. En ganska hyfsad låt enligt min åsikt.


8. KEJSARENS KLÄDER
Ytterligare en låt där Teds mer filosofiska sida lyfts fram. En mycket fin låt som jag faktiskt inte hade hört tidigare. Så den här låten är nu nyupptäckt favorit.


9. RING DING DINGELING DAE
(Sagan Om Riddaren i Kung Lejonhjärtas Hov)
Som jag tolkar det en liten kärlekssaga i riddarmiljö. En väldigt fin låt som jag inte tidigare hade hört.


10. NÄR SHOWEN ÄR SLUT
En låt om hur skönt det är när något tagit slut men hur ensamt och tomt det känns.


11. KLÖVERSNOA
En låt där Ted visar att han behärskar traditionell svensk folkmusik. Samt visar han med denna låt att han är en mästare på dragspel.


Sammanfattningsvis kanske inte den bästa Ted Gärdestad skivan i sin helhet. Men den innehåller en hel del fina låtar. Framförallt låtarna "Helt nära dig", "Kejsarens Kläder" och "Ring Ding Dingeling Dae" tilltalade mig.

 

 

 


BLUE VIRGIN ISLES - TED GÄRDESTAD1. SATELLIT
Teds mäktiga låt som han vann med i Melodifestivalen 1979. En låt som är som klippt och skuren för Ted där han får leverera hela sitt register.2. 505 TO CASABLANCA
En svängig låt med gospelkörer som Ted levererar med en smäck.3. BLUE VIRGIN ISLES
Skivans titelspår och en engelskspråkig version av en av mina absoluta favoritlåtar ur Ted Gärdestads repertoar. Den är väldigt vacker även på engelska. Men mest föredrar jag nog den på svenska.4. LOVE YOU´RE MAKIN´ ALL THE FOOLS
En fin låt om hur kärleken kan inspirera till kreativitet och skapande av musik.5. BABY BLUE EYES
En låt om hur mycket enklare livet är då man har någon vid sin sida som har vackra, blå ögon att titta in i.6. WANNA LIVE - GOT TO GIVE
En fin lite lugnare låt vackert tonsatt med stråkar. Teds röst låter ljuvlig i denna låt som har en väldigt fin text.7. TAKE ME BACK TO HOLLYWOOD
En jazzbetonad låt som handlar om drömmar som kan gå i uppfyllelse i Hollywood. Levererad lite med glimten i ögat. Låten har lite samma känsla som låten Chapeu-Claque ifrån Ted föregående album.8. BACK IN BUSINESS
En rockig låt om att kämpa sig igenom det jobbiga och komma tillbaks för att leverera igen.9.PUDDLE THE PAIN
En vacker ballad om hur mycket det kan betyda att ha någon man håller kär vid sin sida för att ta sig igenom det mörka i livet. En helt underbart fin låt. En av de starkaste låtarna på det här albumet.10. LOVE LIES FREE
En rockig dänga som visar vilken bredd Ted har som artist.11. JUST FOR THE MONEY
En jazzbetonad låt om att älska någon för pengarna.12. SATELLITE
En engelskspråkig version av Teds vinnarlåt i Melodifestivalen. Låter precis lika bra på engelska som på svenska.Sammanfattningsvis en bra skiva där man får den annorlunda upplevelsen att höra Ted Gärdestad sjunga på engelska på en hel skiva för variationens skull. Jag måste nog säga att jag föredrar Ted Gärdestad mer på svenska. Men skivan innehåller en hel del fina låtar. Framförallt "Blue Virgin Isles", "Wanna live - Got to give" och "Puddle the pain" var riktigt fina låtar som går rakt in i hjärtat.

 

 

 

I'D RATHER WRITE A SYMPHONY - TED GÄRDESTAD


1. HIMLEN ÄR OSKYLDIGT BLÅ
En av mina absoluta favoritlåtar. Det har en väldigt vacker text som går rakt in i hjärtat och en fin melodi som sätter sig snabbt. Jag älskar verkligen denna låt.


2. FÖR KÄRLEKENS SKULL
Det här är också en absolut favoritlåt ifrån Teds repertoar. Den har en mycket vacker och målande text om hur solen går upp och belyser kärleken. En text som för evigt sätter sina spår. En underbar låt helt enkelt.


3. ROCKIN´´N´REELIN
Teds bidrag i Melodifestivalen 1975 där det sjungs om Rokin ´N´ Reelin som är den nya stilen. En glad och svängig låt där Ted visar en lite rockigare sida.


4. I'D RATHER WRITE A SYMPHONY
Albumets titelspår som är en vacker ballad om artistiska uttryck.


5. MINDBLOWER
En engelskspråkig låt som senare kom ut i en svensk version som heter "Stormvarning". Låten handlar om en kvinna som kanske är en fiktiv person eller någon som Ted har träffat under sitt liv.


6. LET THE SUN SHINE THROUGH
En engelskspråkig och svängig låt som senare gjorde sig bättre på svenska med titeln "Låt solen värma dig".


7. LOVE LIGHT
En engelskspråkig låt om att det är lättare att hålla ihop om kärleksgnistan hålls vid liv. En mycket fin låt enligt min åsikt.


8. DOWN AT THE ZOO
En engelskspråkig låt om en dag med vistelse på ett zoo gjord lite med glimten i ögat.


9. NOBODY LOVES YOU NOW
En skör och vacker ballad om hur det känns när kärleken tar slut. Den starkaste och finaste låten av skivans engelskspråkiga låtar.


10. I'D RATHER WRITE A SYMPHONY - LONG VERSION
En längre version av albumets titelspår vackert komponerad av en stråkorkester.


Sammanfattningsvis en lite ojämn skiva med en del riktigt starka låtar. Bästa spåren på skivan är "Himlen är oskyldigt blå" och "För kärlekens skull". Men även titelspåret, "Love Light" och "Nobody Loves Me Now" är bra låtar.

 

 

 


STORMVARNING - TED GÄRDESTAD1. LÅT KÄRLEKEN SLÅ ROT
Ett pampigt intro inleder denna Ted låt som blivit en stor hit. Det är tvivel på kärleken i en smäktande powerballad som texten i relation till musiken har att erbjuda. Att kärleken ska slå rot och växa sig stark trots att kärleken kan ta emot. Detta är ledorden i refrängerna. I verserna handlar det om osäkerheten och tvivlet kring att tro på att kärleken vara för evigt och i refrängerna är det som sagt styrkan i den kärlek man har funnit tillsammans med sin älskade som står i fokus. Låten är mäktig och förmedlar välkända känslor som man själv känt någon gång i livet.2. STORMVARNING
"Mindblower" hette en låt på albumet "I'd Rather Write a Symphony" som jag skrivit lite om tidigare. Det här är titelspåret plattan som jag nu förmedlar mina åsikter kring. Låten handlar om en kvinna som stormar in i Ted Gärdestads liv. Om hon är en fiktiv eller en verklig person lämnas åt vår fantasi. Men att vi kan överraskas av att en person likt en storm blir en del av våra liv och skriver historien åt oss i våra annars kanske förutsägbara liv är ett budskap som tydligare går fram i denna svenska version av låten. Svängig är musiken också. Det är inte för mig en av de mer kända Ted låtarna. Men jag gillar den.3. DON´T TREAT ME THIS WAY
En engelskspråkig låt om en flicka som lockar för att hon går sin egen väg. Teds hjärta är vunnet om de hittar en balans i kärleksrelationen. Om hon älskar honom och behöver honom så är allt vunnet om de båda behandlar varandra med respekt för varandra och kärleken. En fin ganska skör ballad som skänker ett leende till mina läppar när jag lyssnar på den.4. SLINGAN
En instrumental låt. Vacker och finstämd med diverse vackra instrument.5. YOU GOT ME DANCING
En svängig låt om någon som får Ted att dansa för första gången trots sin osäkerhet på sig själv på dansgolvet. Låten för min tankar åt 80-talets början då influenserna ifrån 70-talet var på väg att dö ut. Lite 70-tals discobeats märker jag av i låten vilket gör att jag är nära att i denna stund resa mig ifrån datorn med tillhörande tangentbord för att göra lite coola discomoves till tonerna av den här låtens musik.6. THE REASON
En lågmäld ballad om att kärleken är orsaken till att man ler. Och att kärleken är orsaken till att de är där. Det sjungs även om att kliva ombord på ett rymdskepp som tar en långt bortom Vintergatan. Vilket återföljs av funderingar om man kommer att känna sig ensam därborta i rymden eller om kärleken överlever och är lika stark därborta. Jag gillar Teds funderingar som här gör sig bra även med engelska ord i en engelskspråkig ballad. Den här låten är en nyfunnen favorit.7. INGEN ANNAN ÄN DU
En låt med fart i. Jag kom på mig själv med att knäppa med fingrarna till låtens intro. Sedan slukades jag upp av den vackra svenska texten. Den handlar om någon person som Ted håller kär och saknar. Ingen annan än du var en kung för oss. Ingen annan än du kunde slå sig loss. Men vad gör du nu? En betydelsefull person efterlyses i sin frånvaro i denna svängiga låt som inte jag hade hört tidigare. Men jag gillar den.8. LÅT SOLEN VÄRMA DIG
En ganska känd Ted Gärdestad låt om förhoppningar om att kärleken sprids på vår Jord. Att solen ska värma oss alla så att vi blir uppfyllda av kärlek och kan sprida vidare den till andra. Ett fint budskap som förmedlas svängigt och väldigt levande med Teds vackra röst. En mycket lyssningsbar låt.9. HOW DO YOU WANNA MAKE LOVE
Låttiteln som ropas ut i låtens intro doftar 80-tal. Texten är en fråga om hur kvinnan i fråga som frågan ställs till vill ha det i sängen. Detta förmedlas med vackra ord i en fin omskrivning. Låten blir till en svängig ballad med fina elgitarrsolon i låtens klimax. Jag gillar låten för det enkla budskapet som är lätt att ta till sig även på engelska.10. IT´S YOU
En skör och fin ballad om en person man alltid vill ha vid sin sida för att man älskar den. Det är den personen som är ens allt när kärleken är svår att finna. Textens vackra rader går rakt in i hjärtat och man känner igen den där känslan som Ted så effektivt beskriver med sin röst. Han visar att han hade funkat minst lika bra som en internationell popstjärna med denna låt.11. DOWN AT THE ZOO
En låt ifrån det tidigare recenserade Ted albumet "I'd Rather Write a Symphony". Låten handlar om en dag bestående av en vistelse på ett zoo. Djurläten hörs i bakgrunden och låten är gjord med glimten i ögat och texten är på engelska. Underhållning och kärlek förmedlas lättförståeligt för såväl svenska lyssnare som för internationella lyssnare. 


12. ORÄTTVISAN
Det här låter som en Mikael Wiehe inspirerad politisk progglåt. Det är orättvisans dryck det sjungs om. Jag var inte född under eran som Ted hyllar med denna låt. Men jag är vänsterriktad politiskt och gillar därmed låten om de orättvisor som härjar i vår värld. Lite underhållande och samtidigt intressant lyssning eftersom jag levt i många år på ett internat i mitt förflutna som fördomarna trodde att var vänsterriktat. Lite humor märker man att Ted och hans bror hade genom att släppa den här låten.


Sammanfattningsvis så gillar jag verkligen detta album. Låten "Låt kärleken slå rot" som förmedlar att man ska våga tro på kärleken är en bra inledning och öppning av detta album. Den där känslan man så väl känner igen om en öppen önskan om besvarad och villkorslös kärlek gör att textraderna går rakt in i hjärtat. Att popgruppen ABBA:s Benny Andersson hjälpte till med den låten är intressant bakgrundshistoria. Samt är albumet lite tragiskt över lag att lyssna på eftersom det gjordes under en tid då Ted hade tröttnat lite på artistlivet och att stå i fokus precis hela tiden. Trots detta föddes många vackra låtar. Det här albumet har en hel del engelskspråkiga låtar i syftet att bröderna Kenneth och Ted Gärdestad hade bevittnat ABBA:s framgång internationellt och därmed också ville satsa på en sådan karriär. Ted mådde dessvärre bitvis inte så bra. Därmed blev det mest en Sverigekarriär och i vårt avlånga land är han än idag en stor legend. Låtarna "The Reason, "Ingen annan än du", "Låt solen värma dig", "It´s You" och "Orättvisan" är de låtar som jag gillar mest på detta album. Förövrigt gavs albumet "Stormvarning" ut år 1981 vilket är samma år som jag föddes. Därmed så har plattan precis samma ålder som jag.

 

 

 


 

ANNONS
Av Paul Karlsson - Torsdag 8 mars 05:38 TÅRTGENERALEN


Jag har varit och sett Filip och Fredriks film "Tårtgeneralen" med Mikael Persbrandt i huvudrollen och ska nu med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.


I mitten av 80-talet utser Jan Guillou Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig den något försupne mångsysslaren Hasse P (Mikael Persbrandt) för att motbevisa Stockholmsjävlarna. Hans idé är lika långsökt som den kanske är genial. Han tänker baka världens längsta smörgåstårta och därmed få in Köping (och sig själv) i Guinness Rekordbok. Men vägen till rekordet blir inte så spikrak som han tänkt sig.


I "Tårtgeneralen" levereras en väldigt varm och fin historia som hyllar de udda typerna som av samhället blir utskrattade eller ignorerade. Här får en sådan person sin röst hörd och blir sedd som en slags nationalhjälte. Historien om Hasse P och hans galna idé om att bygga världens längsta smörgåstårta för att sätta Köping på kartan är en väldigt fascinerande historia, Så fascinerande att man knappt kan tro att något sådant kan ha skett på riktigt. Med mycket kärlek och härlig 80-tals nostalgi till både musik och kläder berättar Filip och Fredrik denna historia. Framförallt framgår det att det är Filips historia som han har bevittnat under sin barndom i Köping. Vilket ger historien mer trovärdighet och värme.


Mikael Persbrandt porträtterar karaktären Hasse P mycket bra. Han gör det så pass bra att man glömmer att det är just Persbrandt som spelar honom och det är väldigt intressant att få se Persbrandt i en roll som inte liknar något annat han gjort tidigare i sin karriär. Samma sak gäller Helena Bergström som en kvinna som Hasse P hängde med under sina mest alkoholiserade perioder i livet.


Filmen är en varm hyllning till Köping och personer som vägrar att ge upp trots de motgångar omgivningen bemöter dem med. Samtidigt som det är en härlig feelgood film med mysig 80-tals nostalgi så finns det ett visst vemod.

Har man läst boken och förväntar sig en filmatisering som bokstavligt följer bokens historia så kommer man att bli besviken. Men jag tycker att filmen lyckades med ovanligheten att faktiskt vara bättre än boken. Boken är lite mer splittrad och skildrar olika perioder i Hasse P:s liv medan filmen fokuserar mer på en kortare period.

Jag kan starkt rekommendera filmen "Tårtgeneralen" om man tycker om filmer som "Hundraåringen" och "En man som heter Ove". Den här filmen har lite likheter med de filmerna men är mycket bättre. En stark fyra av fem möjliga får filmen av mig i betyg.

 

 

 

ANNONS
Av Paul Karlsson - Torsdag 22 feb 04:08


 BLACK PANTHER


Efter en liten presentation i den ganska hyfsade Marvelfimen "Captain America: Civil War" har nu även hjälten Black Panther fått sin egen spin-off film. Karaktären har inte jag varit direkt intresserad av sedan jag såg den ovannämnda filmen där karaktären Black Panther gjorde sin entré för första gången. Men som de flesta säkert vet så är varje spin-off film en viktig pusselbit i ett större Marveluniversum och biopubliken behöver den pusselbiten oavsett åsikt om huvudkaraktären för att hänga med i uppladdningen inför Marvels ännu större storsatsning "Avengers: Infinity War" som vi på svenska biografer redan får se i april. Jag har nu varit och sett filmen "Black Panther" och ska nu med denna filmrecension berätta lite vad jag tyckte. Men först lite kort om filmens handling.


Efter händelserna i Captain America: Civil War återvänder T’Challa (Chadwick Boseman) till sitt hemland, det isolerade, högteknologiska afrikanska landet Wakanda, för att bli dess kung. Men när en gammal fiende dyker upp måste T’Challa, både som kung och Black Panther visa sin styrka. Han dras in i en konflikt som hotar inte bara Wakandas öde, utan hela världen.


Filmen "Black Panther" bjuder på en lagom portion action i form av snygga biljakter som även får den som somnar till de tråkiga biljakterna i de överreklamerade "The Fast and The Furious" filmerna att bli imponerad. Några scener i slutet av filmen bjuder även på futuristiska, Star Wars-liknande farkoster i en ganska fantasifullt skapad och fiktiv värld i en påhittad del av Afrika.


Filmens största behållning är radarparet ifrån den första "The Hobbit" filmen. Alltså Andy Serkis (Gollum) och Martin Freeman (Bilbo). Skurken spelas på ett färgstarkt sätt av en förvånansvärt fysiskt uppumpad Andy Serkis. Hans skurkkaraktär Ulysses Klaue står för den på tok för begränsade bråkdel av humor som faktiskt finns i filmen. Med en kul dialog och en del sarkasm levererar han sin karaktär på ett underhållande vis. Martin Freemans karaktär i sin tur ger honom liten mothugg vilket gör de bådas scener minnesvärda. De är de två karaktärer som syns mest ifrån världen utanför det fiktiva afrikanska samhället.


I fokus står som sagt gänget ifrån det afrikanska fantasilandet Wakanda. Även de karaktärerna är castade med träffsäkerhet. Men de får en utmaning att glänsa starkare än stjärnorna Andy Serkis och Martin Freeman. Ingen lyckas direkt med detta dessvärre, men Lupita Nyong'o som Black Panthers kärleksintresse Nakia lyser starkast. Michael B. Jordan, Forest Whitaker och Angela Bassett är också skådespelare ur det gänget som är underhållande att titta på.


Om jag sak sammanfatta det hela vilket jag väljer att göra nu så var filmen underhållande till viss del. Filmen har lite för många scener med prat där det försöker smygas in lite politiska budskap. Humorn och tempot som ska representera en Marvelfilm försvinner därmed snabbt. Min favorit ur Marvels repertoar är utan tvekan filmen "Thor: Ragnarok". Den har allt jag gillar. Fantasy, SciFi, humor, äventyr och en minnesvärd fantasifullt skapad värld. Filmen "Black Panther" har förvisso en fantasifullt skapad värld, men nyskapande är den inte. Allt ser ut som Star Wars förflyttat till vår egen planet. Men världen där Black Panther möter sin döda pappa är visuellt vacker att skåda.


Extrascenerna då filmens eftertexter rullat igång kan jag inte uttala mig om. Såg bara en. Eventuellt så fanns det en till när eftertexten var helt slut. Men så länge stannade inte jag på biografen. Jag kan rekommendera filmen om man man nöjer sig med en superhjältefilm där det berättas om ett fåtal intressanta karaktärer. Skurken (Andy Serkis) är här intressantare än hjältarna. Filmen är till för Marvelfansen. Nyfunna tittare bör välja en annan Marvelfilm att titta på. "Iron-Man" eller "Thor" filmerna ger mer valuta för pengarna. En trea av fem möjliga får filmen "Black Panther" av mig i betyg.

 

 

 

Av Paul Karlsson - Måndag 19 feb 23:29 

THE SHAPE OF WATER


Guillermo del Toros trettonfaldigt Oscarsnominerade film "The Shape of Water" har nu äntligen nått biografen i den småstad jag bor i. Därmed ska jag nu med denna recension säga vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.

Elisa (Sally Hawkins) jobbar som städerska på ett statligt laboratorium. En dag upptäcker hon och hennes kollega Zelda (Octavia Spencer) ett hemligstämplat experiment i form av en vattenvarelse (Doug Jones) som hittats i Amazonas djungler. Amerikanerna vill använda varelsen i kriget emot ryssarna. Elisa får bevittna hur varelsen plågas och får sympati för den. Senare växer känslor för vattenvarelsen fram och hennes liv förändras därmed drastiskt.

Redan i filmens inledning så förstår man att upplevelsen kommer att bli en visuell fröjd för ögat. Min hjärna som är väldigt präglad den beundran jag känner för regissören Tim Burton associerar direkt till de vackra undervattensscener man fått ta del av i bland annat filmerna "Big Fish" och ""Miss Peregrine's Home for Peculiar Children". Men så är ju också Guillermo del Toro en lika stor mästare som Tim Burton på att skapa vackra sagovärldar. Här funkar dessa vackra undervattensscener som en väldigt effektiv kontrast till den mörka kalla kriget miljö där filmens handling utspelas.


När det kommer till filmens handling så är det en mycket vacker historia som kan jämföras lite med den i "Skönheten och Odjuret". Det är med andra ord en klassisk kärlekssaga som del Toro levererar i ett något annorlunda format. I grunden handlar det om en kvinna som blir förälskad i en varelse som av omgivningen anses som ett monster. Men istället för att karaktären vi får följa är en blivande prinsessa så är det en stum kvinna utan talförmåga som via teckenspråk och andra metoder lyckas närma sig varelsen och därefter utveckla en relation med den. Därmed tar historien ställning för de utsatta i samhället istället för att berätta om prinsessor som ska få leva lyckliga i alla sina dagar i ett vackert slott. I bakgrunden finns också en sidohistoria om rädslan för det okända och frågeställningar kring vilka som egentligen är monster.


Bra skådespelarprestationer är det gott om. Framförallt Sally Hawkins levererar som den stumma kvinnan Elisa som står i centrum för filmen handling. Men även Richard Jenkins i rollen Elisas bästa vän Giles är riktigt bra. Dessa båda karaktärers relation är en av filmens huvudattraktioner. Samt så är Octavia Spencer bra i sin biroll som Elisas vän på jobbet och Michael Shannon är riktigt obehagligt i filmens skurkroll.


Om man är en trångsynt filmtittare som inte ser filmens vattenvarelse som något annat än ett djur så kan man kanske få problem med kärlekshistorian som som är filmens grundpelare. Men om man i annat fall tolkar filmen rätt och ser karaktären med mänskliga drag så uppskattar man historien mer.


"The Shape of Water" är ett visuellt mästerverk som ger njutning åt ögat. Gillar man klassiskt sagoberättande med små inslag av skräck och likheter med exempelvis regissören Guillermo del Toros film "Pan's Labyrinth" eller bara vill se en gripande fantasydoftande historia i en vacker inpackning så lär man bli imponerad. I annat fall bör man se en annan film. Själv blev jag impad och därmed ger jag filmen en femma av fem möjliga i betyg.

 

 

 

Av Paul Karlsson - Tisdag 13 feb 19:59


FIFTY SHADES FREED


Jag har nu varit och sett filmen "Fifty Shades Freed" som är den avslutande delen i "Fifty Shades of Grey" trilogin. Jag ska därmed nu berätta vad jag tyckte om filmen. Men först lite om handlingen.


Nygifta Christan (Jamie Dornan) och Anastasia (Dakota Johnson) omfamnar till fullo sin komplicerade relation och sitt lyxiga liv i tron om att de mörka skuggorna från deras förflutna är långt borta. Precis innan hon axlar sin roll som Mrs Grey och han slappnar av i den ovana stabiliteten uppkommer nya hot som kan riskera deras lyckliga slut innan det ens har börjat.


Den här filmen har blivit totalsågad i större delen av de recensioner jag läst. Usel och liknande ord har den beskrivits med. Jag håller inte med. Den följer boken ganska bokstavligt vi som läst böckerna får precis det vi har väntat oss. Romantik varvat med många sexscener och besök i Christian Greys lekrum där de diverse redskap för bondagelekar finns. Dessutom kryddas historien med en spännande thriller intrig som innefattar bland annat ett kidnappningshistoria. Huvudrollsinnehavarna Dakota Fanning och Jamie Dornan har även utvecklat en bättre kemi än de haft tidigare och är mer samspelta. Det enda som drar ner betyget så att jag inte kan ge filmen högsta betyg är att Jamie Dornan precis som i de övriga filmerna inte känns riktigt rätt för rollen. Karaktären Christian Grey beskrivs nämligen som mycket snyggare i böckerna. Samt tycker jag att sexscenerna är lite väl censurerade från midjan och neråt på karaktärerna med tanke på hur grafiskt avslöjande sexscenerna i böckerna är. Men utöver detta finns det inte något att klaga på. Filmatiseringen är trogen boken man får det man förväntar sig av filmen.


En stark trea på gränsen till en fyra får filmen "Fifty Shades Freed" av mig i betyg.

 

 

 

Av Paul Karlsson - Onsdag 7 feb 16:54

  EUPHORIA


Jag har varit och sett den svenska filmregissören Lisa Langseths första engelskspråkiga film med Alica Vikander och Eva Green i huvudrollerna och ska nu med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om filmens handling.


Efter att ha levt många år utan egentlig kontakt, vill Emelie (Eva Green) återförenas med sin storasyster Ines (Alicia Vikander). Systrarna möts upp för en resa mot en mystisk plats någonstans i mitten av Europa. Fullständigt främmande för varandra och med olika livssanningar konfronteras de med sina livsval och börjar närma sig varandra på nytt. Samtidigt går det upp för Ines vad Emelies egentliga anledning med vistelsen är.


Filmen "Euphoria" är en kavalkad i känslor. Den mystiska plats som filmens systrar kommer till är är schweizisk klinik som erbjuder döende människor dödshjälp och ett bra liv den sista tiden innan döden faller in. Alicia Vikanders karaktär får veta att systern spelad av Eva Green har drabbats av en obotlig cancer och att hon valt att spendera sin sista tid på kliniken för att även under sin sista tid reda ut saker med sin syster. Fokuset i filmen blir med andra ord att följa Eva Greens karaktärs sista dagar och att ta del av hur systrarna försöker att reda ut det som är otalt mellan dem. Med andra så är det en väldigt gripande historia med mycket vemod och sorg som gör att det är svårt emellanåt att hålla tårarna tillbaka.


Framförallt relationen mellan Alicia Vikanders och Eva Greens karaktär är välspelad och trovärdigt gestaltad. Så den är intressant att följa. Men även även Charlotte Rampling briljerar i rollen som Emelies ledsagare på kliniken. Precis som Alica Vikander och Eva Green så har hon fått en välskriven och intressant karaktär att gestalta. "Euphoria" är helt klart kvinnornas film. Den är fylld med starka kvinnokaraktärer som gör minnesvärda avtryck som man sent kommer att glömma.


Visuellt är det också en vacker film där de tyska skogsinspelningsplatserna skänker mystik till filmen. Samt så är det en film som väcker intressanta frågeställningar kring dödshjälp.


Jag kan starkt rekommendera filmen "Euphoria" om man gillar känslostarka filmer som har en tendens och att locka fram tårar. Eller om man vill se en film men bra leverans ifrån mycket begåvade kvinnliga skådespelerskor. En stark trea av fem möjliga får filmen "Euphoria" av mig i betyg.

 

 

 

Av Paul Karlsson - Söndag 21 jan 08:26


 


DOWNSIZING


Nu har jag varit och sett den skruvade dramakomedin "Downsizing" Med Matt Damon i huvudrollen. Men det som ifrån första början lockade mig med filmen var att vår stora svenska celebritet Rolf Lassgård gör sin Hollywooddebut i filmen. Därefter läste jag om filmen, såg trailern och därefter fångade den mitt intresse med en intressant historia om att krympa människor för minska Jordens överbefolkning. Vad jag tyckte ska jag nu berätta. Men först lite om handlingen.


Några norska forskare ledda av Dr. Jorgen Asbjørnsen (Rolf Lassgård) löser mysteriet kring vår planets överbefolkning. Detta genom att uppfinna ett sätt att krympa människor till en dryg decimeters längd och därpå föreslå en 200-årig global övergång från stort till smått. I en miniatyrvärld räcker pengarna längre, och drömmen om ett bättre liv lockar medelklassmannen Paul Safranek (Matt Damon) och hans fru Audrey (Kristen Wiig) att ge upp sina stressiga liv i Omaha för att istället starta ett nytt miniliv. Ett val som leder till många spännande äventyr.


Vad Rolf Lassgård beträffar så kan vi svenskar känna oss stolta. Han har nämligen fått den viktiga rollen i filmen som uppfinnare till det så kallade Downsizing fenomenet som det kallas när man krymper människor till Nils Karlsson Pyssling storlek. Lassgård får till och med äran att medverka i filmens allra första scen där man får se hur han testar krympningstekniken på labbråttor. Han får även en ett par eller tre viktiga scener under resans gång. Någon norska har han dock inte direkt övat in. Jag vet ej om jag missade att han skulle föreställa en svensk forskare. Men hans karaktärs namn tyder i alla fall på att karaktären är norrman.


Filmens story om att krympa människor kan kanske låta som ett tema som passar bättre för en Disneyfilm. Men faktiskt så funkar historien även för en vuxen publik. Det blir många skruvade och humoristiska situationer. Men det finns mycket allvar också i filosoferandet kring vår planets undergång och hur vi ska lösa denna problematik med överkonsumerande, miljöförstöring och annat som mänskligheten orsakar. Det är ett ständigt aktuellt ämne med de rådande klimatförändringarna och allt tätare miljökatastroferna. Samtidigt så spekuleras det även i huruvida pysslingar ska få ha lika värde, med rösträtt osv. Men djupare än så går inte filosoferandet. Det känns som att dessa djupa ämnen bara snuddas vid till förmån för att filmen ska få en mer humoristisk jargong. Därmed kan jag inte ge filmen så högt betyg som jag hade hoppats på.


Men om man ser filmen som en lättsam film som snuddar vid stora politiska frågor kring klimathoten så är filmen ingen besvikelse. Det är inte enbart en film man ska välja att se pga Rolf Lassgårds medverkan. Även Matt Damon, Kristen Wiig och Christoph Waltz levererar i sina roller. Men filmens största och oväntat lysande stjärna är skådespelerskan Hong Chau som skänker både hjärta och humor till filmen. Hon är pricken över i:et som filmen behöver.


Jag kan rekommendera filmen "Downsizing" som en underhållande dramakomedi som tar upp ett intressant ständigt aktuellt tema. Dessutom är de krympta människornas futuristiska värld en visuellt målande ingrediens som ger filmen ett vackert och originellt utseende. En trea av fem möjliga blir mitt slutgiltiga betyg till filmen "Downsizing".

 

 

 

Av Paul Karlsson - Lördag 20 jan 16:33

DANSA FÖR OSS
AV MICHAEL NYQVIST


"Bara jag går ner på bryggan så börjar livet om igen."
Michael Nyqvist, juni 2011 i samtal med Carina Nunstedt. För magasinet Yourlife.


Med de orden lämnade Michael Nyqvist oss. Därmed saknar nu bioduken och teaterscenen en väldigt viktig och inspirerande man som hyste kärlek åt konstformen i såväl skrivandets konst som teaterns och filmens hantverk. Världen kommer att bli tom utan Michael Nyqvist. Det råder det ingen tvekan om. Jag personligen saknar honom redan och har nu till slut samlat styrka att läsa hans andra bok som blev hans sista. I första boken som hette "När barnen har lagt sig" skrev han om identitetskrisen och känslan av att inte veta vem man är då man fått reda på att man har okända föräldrar. I "Dansa för oss" som jag nu har läst så berättar Michael om sitt strävande efter att bli skådespelare och att kunna leva på skådespeleriet. Jag ska nu försöka att redogöra vad jag tyckte om hans bok även om det är svårt av sentimentala skäl för att han nu har lämnat oss och detta blev hans sista ord i litterär form. Men först lite i korta drag om handlingen.


Vi får följa med på en resa som börjar i barndomen på 60-talet, fortsätter via tonåren och tiden som vilsen teaterstudent till den internationellt firade skådespelare han är idag. Skådespelaren Michael Nyqvist delar med sig av roliga, rörande och ibland skakande scener ur sitt liv. Men också funderingar kring de livsval han gjort. En gripande historia som saknar både början och slut, och som lär oss något om vad det är att vara människa.

Boken "Dansa för oss" är som sagt Michael Nyqvists andra personliga leverans av en inblick i hans värld om hur han med dålig självkänsla lite ödmjukt söker sig till teaterscenen. Vi får följa de konstiga jobb han extraknäcker med, ta del av de konstiga råd han får av såväl personer på och utanför teaterscenen. Vad som inspirerat honom. I korta små anekdoter som inte alltid är i kronologisk ordning berättar han med en enkel och lättförståelig grammatik om sin resa mot sin dröm. Den var inte alltid så lätt och han var långt ifrån säker på sin talang. Inte ens då han fick Guldbaggar och fina ord ifrån de största personerna inom teater och film så trodde han att han var något utöver det vanliga. Det är den ödmjuka och osäkra Micke jag lärde att känna via den mediabild som getts. När man läser hans personliga ord så läggs pusselbitarna som bekräftar att den mediala bilden inte var helt fel.


Det var just en person med glädje och inspiration för sitt hantverk som kännetecknade Michael Nyqvist. Detta återger han på ett bra sätt i sin andra biografiska bok. Den är skriven i korta stycken så att man kan återknyta till det man hunnit läsa på en kort busstur nästa gång man lyfter upp boken för att läsa. Men varje stycke man läser i boken kräver lite eftertanke för att återknyta till det som komma skall. Jag läste därmed igenom dessa stycken med förhoppningen om att få en massa inside information om de stora Hollywoodproduktioner han i slutet av sitt liv medverkade i. Men Michael Nyqvist som inte vill vara bättre än någon annan var inte skrytsam på något vis. Därför snuddas bara dessa produktioner vid lite grann och själva skapandeprocessen och resan mellan dessa processer fick mer fokus. Därmed fick man inte veta så mycket om hur det var att arbeta med kända personer, hur det gick till osv. Filmerna "Så som i himmelen", "Grabben i graven bredvid" och hans senare Hollywoodproduktioner nämns inte alls. Och ibland nämns en och annan storfilm utan namn så att man själv ska få lista ut vilken film det kan röra sig om. De enda filmer som nämns med namn är "Män som hatar kvinnor" och "Mission: Impossible - Ghost Protocol". Och detta sker inte med detaljer direkt. När det kommer till "Män som hatar kvinnor" så nämns mest osäkerheten kring presskonferensen då skådisarna i filmen ska tillkännages. Och när det kommer till "Mission: Impossible" så nämns inte ens Tom Cruise. Istället få vi ta del av en liten anekdot om regissören Brad Bird och dennes dramaövning som skulle få skådisarna att komma in i sina roller. Micke misslyckades totalt med den övningen och återgav detta nederlag i boken. Men rollen bestod ändå även om den till Mickes förtret blev ganska nedklippt.


Med en spännande inledning beskriver Michael hur han smugit sig in i biomörkret för att se sin första Hollywood film på bio. Han vill inte synas och när rollen är nerklippt så vill han helst försvinna ut innan någon märker att han är där. Detta första inledande kapitel satte sin prägel och jag blev nyfiken på att läsa vidare. Det känns lite som att det här kanske var en bok som var menad som ett mellanspel. Att det i en tredje bok skulle komma mer detaljer kring möten med kända personer eller så ville inte Micke skryta om sådant. Efter vad som sagts så hade han ett påbörjat väldigt ofärdigt manus till en kommande bok. Han hade även planer på att skriva filmmanus och barnböcker. Så han hade mycket väl kunna bli lika känd som författaren Michael Nyqvist som skådespelaren.


Nu blev det inte så, men jag är ändå nöjd med det vi fick. En spännande resa in i Mickes kreativa och konstnärligt tänkande hjärna. Han var ödmjuk och fin. Det är så jag kommer att minnas honom. Jag kan rekommendera boken "Dansa för oss" om man vill ta del av hans resa och har intresse för det kulturella skapandets konst. Eller om man rent av är nyfiken på en gripande berättelse om en person som trots osäkerhet på sin egen förmåga tog sig dit han ville. En stjärna på filmstjärnehimlen är nu utsläckt och det märks verkligen med den tomhet Micke lämnat efter sig i såväl Hollywood som i Sverige. En fyra av fem möjliga får boken "Dansa för oss" av mig i betyg.

 

 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Omröstning

Vann rätt låt i Melodifestivalen 2012?
 JA
 NEJ

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ retard-messiah med Blogkeen
Följ retard-messiah med Bloglovin'

GÄSTBOK


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se