retard-messiah

Senaste inläggen

Av Paul Karlsson - Torsdag 24 maj 21:52

 

SOLO: A STAR WARS STORY


Julaftonen börjar tidigt i år för oss "Star Wars" nördar med Han Solo spin-offen "Solo: A Star Wars Story". Hur det hela började för en av de mest älskade "Star Wars" karaktärerna har i alla fall jag var väldigt nyfiken på under många år. Nu har vi fått filmen som ger oss dessa svar. Om Han Solos historia är tillräckligt intressant för en hel film ska jag berätta nu med denna filmrecension. Men först lite om handlingen.


Från sin hemplanet Corellia, som styrs av den tyranniska Proxima, en fruktansvärd syndikatsledare, tvingas Han Solo (Alden Ehrenreich) att fly desperat tillsammans med sin kärlek Qi’ra (Emilia Clarke). Men hans flyktplan går snett och Qi’ra blir kvar på planeten Corellia. Men Han lovar att återvända för att befria sin flickvän. Han Solo kommer ändå inte undan och kastas i en lergrop, där ett stort monster dödar fångarna. Hans upptäcker att monstret är hans blivande andre pilot Chewbacca (Joonas Suotamo). De flyr tillsammans och blir oskiljaktiga. Motgångarna gör att Han Solo oavsiktligt tvingas ut ur Imperial Navy och hamnar bland en grupp kriminella som leds av Beckett (Woody Harrelson). Denne arbetar för Dryden Vos (Paul Bettany), en fruktansvärd ledare av ett annat brottssyndikat med namnet Crimson Dawn. Ännu en gång styr Millennium Falcon sin resa till en avlägsen galax och för oss in i nya, dramatiska äventyr. I "Solo: A Star Wars Story" får rymdskeppets resenärer uppleva en rad spännande händelser och även konfronteras med mörka, fientliga krafter. Han Solo möter sin mäktige och även ökände spelare Lando Calrissian (Donald Clover) som visar sig vara en av Star Wars sagans kanske mest osannolika hjältar.


Det spekuleras till höger och vänster hela tiden om vilka karaktärer som ska få en egen "Star Wars" film. Först ut var alltså Han Solo och det hade kunnat bli pannkaka av det hela om de hade valt fel skådis i Harrison Fords ikoniska roll. Det blev det inte. Alden Ehrenreich som har fått axla manteln gjorde klokt i att lyssna på veteranen Harrison Ford som gav honom tipset att inte försöka imitera Fords egna skådespeleri på något sätt. Ehrenreich levererar en helt fri tolkning. En och annan klassisk Han Solo replik levereras bara och en del gester som kännetecknar karaktären finns fortfarande kvar. Men utöver detta är det en helt ny Han Solo man får uppleva. Samma kaxighet finns fortfarande kvar trots att man fick se hur han tog sig ifrån botten till toppen.


Det som jag finner mest intressant med filmen är att få se hur Han Solos och Chewbaccas relation börjar och utvecklas. Chewie har alltid varit en av mina favoritkaraktärer ifrån "Star Wars" världen och jag skulle gärna vilja se en spin-off film om honom. Han Solos kärleksintresse som spelas av "Game of Thrones" stjärnan Emilia Clarke är också intressant och karaktären får en del spännande vändningar. Deras relation är inte lika gnistrande romantisk som den vi fått uppleva mellan Han och Leia i den gamla trilogin. Men kemi har de och ett väldigt bra komiskt samspel. Många andra intressanta karaktärer introduceras också i filmen. Framförallt Woody Harrelsons mentorliknande karaktär ger färg åt historien. Likadant Donald Glovers gestaltning av en ung Calrissian. Det lilla rymdgäng som dessa karaktärer sammanflätas till är ett glatt gäng som är underhållande att följa.


Ron Howard som har tagit över registolen efter en annan regissör har fått till en bra balans mellan humor och allvar. Det flirtas med film noir och western genren ganska brett samtidigt som filmen i mångt och mycket påminner om en traditionell "Star Wars" film. Det märks inte att det har skett ett regissörsbyte mitt under filmens arbete. Filmen håller samma ton hela vägen. Min oro var att filmen skulle bli för spretig åt olika håll med en ny regissör. Men Howard visar verkligen sin kärlek till "Star Wars" universumet och levererar en sevärd och underhållande historia. Vackra utomjordiska miljöer bjuds det också på även om det inte är så många världar som hinns med. Chewbaccas hemplanet Kashyyyk exempelvis är en värld jag hade velat se mer av. Men om det blir en Chewbacca spin-off så kommer nog ett sådant tillfälle. Jag är dessutom övertygad om att man kommer att upptäcka eastereggs och andra detaljer då man ser filmen fler gånger. Cameoroller och liknande kan man missa vid första anblicken av en film. Men kul var det i alla fall att den kortväxte skådisen Warwick Davis dök upp i en liten omaskerad roll som faktiskt också fick leverera en replik.


Sammanfattningsvis så tycker jag att "Solo: A Star Wars Story" är en underhållande och sevärd "Star Wars" historia som verkligen tillför något nytt och även väcker nyfikenheten inför kommande uppföljare och hur de ska sammanflätas med de andra äldre "Star Wars" filmerna. Och mest gillar jag att Chewies och Hans vänskap får ett stort fokus och en början i denna film. En fyra av fem möjliga får filmen "Solo: A Star Wars Story" av mig i betyg.

 

 

 

ANNONS
Av Paul Karlsson - Onsdag 16 maj 23:15


 

DEADPOOL 2


Nu har jag varit på bio och sett den efterlängtade uppföljaren på "Deadpool". En film som blev nyskapande med sin barnförbjudna humor, sitt övervåld och innehåll av filmnördiga referenser både inom genren och i allmänhet. Filmen skapade förhoppningar och en längtan efter att få se mer av karaktären. Samt så dök det i ett sent skede upp en nyhet om att vår svenska stolthet Bill Skarsgård skulle medverka i filmen. Hur stor rollen var fick vi inte veta innan premiären. Men nu har jag fått chansen att ta reda dessa saker och ska med denna recension berätta om filmen "Deadpool 2" lyckades att leverera. Men först ska jag berätta lite om filmens handling.


Nu är Deadpool (Ryan Reynolds) tillbaka, och han är sig lik. Samma rappa oneliners, samma talang för oåterhållsamt ultravåld och samma kärvande moralkompass. I ett inledande mordmontage får vi se honom massakrera ett gäng skurkar av den värsta sorten, sådana som ingen annan vill handskas med. Samtidigt planerar han och Vanessa (Morena Baccarin) att skaffa barn. Det är inte en kombination som bådar gott, och snart störtar Wades värld samman i kaskader av eld och blod. Det är först när han möter en ung mutantpojke (Julian Dennison) på glid som hans liv återigen får mål och mening.


Att Bill Skarsgårds medverkan är väldigt kort kan jag börja med att meddela. Han spelar en mutant med förmågan att kasta upp dödligt giftiga spyor. Vems sida han står på eller något annat tänker jag inte avslöja av spoilersjäl. Men jag kan säga att han fick några minnesvärda minuter i filmen.


Den barnförbjudna delen lever verkligen upp till förväntningarna och testar alla gränser. Där den första filmen tro det eller ej var återhållsam så tar den här uppföljaren ut svängarna ytterligare. Detta kan låta riskfyllt, men faktiskt så balanseras humor upp på ett bra sätt. Historien är i grund och botten mycket mörk och Deadpools förmåga bygger på att hans kropp kan muteras och bland annat bota den cancer som han drabbades av innan han efter ett experiment fick sina helande superkrafter. Det finns sådana här liknande mörka element även hos andra karaktärer som exempelvis hos mutantpojken Russell (Julian Dennison) eller filmens huvudskurk Cable (Josh Brolin). Men där i princip stannar filmens mörka element. Sedan breds det på med sjuk under bältet humor och en massa roligt kring filmvärlden, populärkulturen och inte minst superhjältevärlden. För de som inte är så insatta så kanske det interna kan vara svårt att hänga med i. Men de välskrivna karaktärerna och det universum de befinner sig i är nog lätt för de flesta att falla för.


Just de välskrivna karaktärerna imponeras jag mest av. Deadpool framförallt som är perfekt castad med skådespelaren Ryan Reynolds. Han är så självironisk och burdus i sin humor att jag bara älskar varje scen han är med i. Därefter tycker jag även väldigt mycket om den blinda äldre damen som han våldgästar när han känner för det. Deras relation är så konstig men kärleksfullt beskriven. Alla bikaraktärer som dyker upp under filmens gång är också bra gestaltade och får en viktig roll i handlingen. Dessutom så levererar även andra skådisar ett skådespeleri med samma självironiska nyanser som Ryan Reynolds har och de hakar gärna på i de interna nördskämt som dyker upp här och var.


Jag kan starkt rekommendera filmen "Deadpool 2" till de som gillade den första filmen eller vill introduceras till ett superhjälte universum som står sig lite lagom fritt ifrån andra Marvel filmer och tar sig tid att skämta rejält med liknade filmer. Ett konfetti av humor sammanflätat med en gnutta allvar är det denna film har att erbjuda. Samt en del skojig drift med tidsresor för att skämta med bland annat X-Men universumet. En fyra av fem möjliga får filmen "Deadpool 2" i betyg av mig.

 

 

 

ANNONS
Av Paul Karlsson - Torsdag 26 april 15:54


  AVENGERS: INFINITY WAR


Fansen har blivit ombedda att inte avslöja något om filmens handling för de som inte hunnit se filmen. Detta kan vara klokt eftersom filmen trots att den inte är en ny "Star Wars" film har varit mycket hemlighetsstämplad. Inte ens de medverkande skådisarna som arbetat under sekretess med filmen visste fullt ut förrän filmen var klar åt vilken riktning handlingen skulle leda. Därmed innehöll filmen många spoilers och oväntade överraskningar. Jag har varit och sett Marvels efterlängtade storfilm "Avengers: Infinity War" och ska nu berätta utan att spoila för mycket av handlingen vad jag tyckte. Men först ska jag lite kort berätta det jag vågar om filmens handling.


Trots alla tidigare konflikter och meningsskiljaktigheter tvingas The Avengers enas och bilda en allians med många av superhjältarna från de tidigare filmerna. Anledningen till den gigantiska mobiliseringen är den mäktiga titanen Thanos (Josh Brolin), som är ute efter de sex evighetssternarna. Han och hans följe hotar bokstavligen hela universum och har genom sina förödande attacker under jakten på stenarna redan utplånat både stora samhällen och superhjältar. Genom att bli herre över alla stenarna blir han härskare över universums öde och detta måste till varje pris stoppas.


Filmen "Avengers: Infinity War" är rena domedagsprofetian som nu har blivit personifierad med namnet "Thanos" briljant spelad av Josh Brolin som gör honom till en färgstark skurk. Han får nyanser som gör att man känner lite för honom. Han är hård på ytan. Men det finns känslor djupt på insidan innanför det hårda skalet. När dessa känslor tvingas att komma upp på ytan så är han mer än ett föremål för ondska och ytterligare ett hot ifrån yttre rymden. För att avdramatisera det med spoilers så kan jag snabbt dra lite som inte avslöjar för mycket. Domedagen är som sagt nära. Det finns det om inte annat en karaktär i filmen som har kunnat förutspå. Men hopp finns och därav kämpar Avengers gänget på i vanlig ordning med de forna problem de haft i sin numera gigantiska ensemble i sin tunga ryggsäck. När hela universum står på spel så kan man räkna ut att många älskade karaktärer kommer att dö. Men frågan man ställer sig på förhand är hur mycket mörker och svärta Marvel vågar ha i en film för att inte göra samma snedsteg som konkurrenterna DC Comics och deras i andras ögon misslyckade filmer om exempelvis Superman och Batman. Hur mycket "Game of Thrones" likhet och slaktande av karaktärer det blir kommer inte jag att gå in på. Däremot ska jag nu säga vad jag tyckte om sammanflätandet av alla karaktärer och hur de fungerade ihop i en story som kunde ha fått många brister då så många karaktärer slåss om utrymmet.


Efter att jag hade sett klart filmen så stod jag och begrundade filmens affisch som innehöll inte mindre än 24 välkända karaktärer. På förhand kan man ju gissa på att visa storys glider undan till förmån för att allt ska hinnas med i en sådan mastodontproduktion. Men filmens 2 timmar och 29 minuter utnyttjades väl. Karaktärerna är sedan innan väletablerade i egna spin-off filmer och i filmer där de tidigare mötts. Därav kan det bara fokuseras på deras ibland komiska möten utan att karaktärerna behöver någon närmare presentation. Storyn berättas med en mörkare ton än väntat vilket överraskar och visar att Marvel faktiskt vågar tänka utanför boxen och ta lite risker. Men detta utesluter inte att en del humor också får plats då framför allt "Guardians of the Galaxy" karaktärerna för första gången sammanflätas med andra karaktärer. Det blir med andra ord en bra kontrast mellan humor och allvar i ett bra flöde. Mörkret finns där med det är inte kolsvart och deprimerande hela tiden.


Visuellt är det en vacker film där man får se fina galaktiska världar då det inte är på Jorden filmen utspelar sig. 3D effekterna ser också snygga ut och alla skådisar levererar sin del i kakan. Mest imponerande är Chris Hemsworth som Thor. Hans tidigare mer humoristiska karaktär har fått en allvarligare uppsyn nu när slutet är nära. Den humor han utstrålar är mörkare och karaktären får mer djup. Alla får med andra ord sitt utrymme i handlingen och många karaktärer har fördjupats.


Sammanfattningsvis så tycker jag att "Avengers: Infinity War" är riktigt bra. De farhågor jag hade om att filmen skulle vara en bristfällig ursäkt till att samla ihop favoritkaraktärerna ifrån föregående Marvelfilmer visade sig att inte vara befogade. Istället blev alla effektivt invävda i den välbalanserade handlingen. Det enda som finns att klaga på är det snurriga med tidsresandet som karaktären Doctor Strange får stå för. Den delen av handlingen kräver att man ser om filmen för att ta det till sig. Utan att säga för mycket så kan detta parti ha påverkan på kommande filmer. Jag kan starkt rekommendera filmen "Avengers: Infinity War" till de invanda fansen. De som inte sett de föregående filmerna i franchisen bör göra det för att kunna hänga med. En stark fyra på gränsen till femma är mitt betyg på filmen.

 

 

 

 

Av Paul Karlsson - Onsdag 11 april 17:39


  A QUIET PLACE


Nu har jag varit och sett skräckthrillerfilmen "A Quiet Place" på bio och ska med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om filmens handling.


I en postapokalyptisk värld har enorma rovdjur ätit upp större delen av mänskligheten. I den mörka tillvaro som detta skapat får man följa en familj som tvingats leva i tystnad för att inte bli upptäckta av dessa rovdjur. Rovdjuren är blinda men har en mycket välutvecklad hörsel. Därmed så innebär minsta lilla ljud döden.


John Krasinski som för de flesta är mest känd ifrån serien "The Office" visar med denna film att han även är en begåvad regissör. På ett mycket effektivt sätt har han i sin film använt tystnad för att skapa en skrämmande och obehaglig stämning. Tystnaden som filmens karaktärer tvingas att leva i gör att filmen inte innehåller mycket dialog eller ljud. Detta gör att man sitter på helspänn hela filmen igenom och när något händer som innefattar ljud så hoppar man verkligen till i biostolen just för att man på grund av den rådande tystnaden inte är förberedd på när plötsliga ljud dyker upp.


Tystnaden ger även möjlighet för filmens skådespelare att med andra medel som blickar och kroppsspråk uttrycka sig istället för med ord. Och detta gör de på ett väldigt talande sätt som berör. Aldrig tidigare har jag upplevt en film som är så nervkittlande och obehaglig på ett klaustrofobiskt vis som "A Quiet Place". Jag blev väldigt positivt överraskad av denna film som jag inte visste så mycket om innan jag gick och såg den. Det finns inte mycket att klaga på. Det enda som jag möjligtvis saknar är lite återblickar där man fick veta hur det gick till när filmens varelser tog över världen och i princip utrotade mänskligheten.


Sammanfattningsvis så kan jag starkt rekommendera filmen "A Quiet Place" om man gillar kusliga filmer som skapar en obehaglig stämning som verkligen berör. Filmen är väldigt spännande och gastkramande från början till slut. En stark fyra av fem möjliga får den av mig i betyg.

 

 

 


Av Paul Karlsson - Torsdag 29 mars 19:36

 

READY PLAYER ONE


Nu har jag varit och sett Steven Spielbergs comeback i sience fiction genren. Det som på förhand utlovades var en visuell resa in i virtual reality världen med en massa referenser för att fånga en massa film och spelnördars intressen. Om jag blev imponerad och uppslukad av detta universum kommer jag att berätta nu med denna recension. Men först lite om filmens handling.


Året är 2045 och världen befinner sig på randen till kaotisk kollaps. Människor har sökt trygghet i en virtuell verklighet - universumet OASIS som har skapats av den briljante och excentriske James Halliday (Mark Rylance). När Halliday dör, testamenterar han sin enorma förmögenhet till den som hittar den digitala ledtråd han gömt någonstans i det gigantiska OASIS. Det blir en tävling som engagerar en hel värld. När den unga hjälten Wade Watts (Tye Sheridan) bestämmer sig för att delta i tävlingen kastas han in i en fartfylld och svindlande skattjakt genom ett fantastiskt universum fyllt av mysterier och faror.


Nördarnas julafton är tidigt i år. Det finns ett läger av nördar som är insnöade på Star Wars. Den kategorin tillhör jag mest och även en sådan mindre julafton kommer att ske redan i maj i år då den fristående "Star Wars" filmen om en ung Han Solo har premiär. Några visuella referenser ifrån "Star Wars" universumet finns inte att hämta i den här filmen pga att Disney inte vill låna ut sin rättigheter. Men detta gör inget. Steven Spielberg har lyckats få med det mesta av den amerikanska populärkulturen ifrån 80-talet. Det breds på med rejält av referenser ifrån "Jurassic Park", "Back to the future", "King Kong", "Nightmare on Elm Street" och "Beetlejuice". Filmreferenserna är många. Steven Spielberg visar sig vara väldigt observant på detaljer och fler referenser lär man hitta för varje gång man ser om filmen. Även spelnördarna har nog en hel del att känna igen i filmen "Ready Player One", men någon spelnörd är inte jag så jag imponerades mest av all blinkningar med gamla filmklassiker som jag vuxit upp med. Samt föremål som man nästan hade glömt ifrån barndomen. Bland annat används en läskig studsboll som vapen i filmen. Jag kan ha fel men jag tror att de bollarna hade med samlarkorten "Garbage Pail Kids att göra. Sådana små detaljer kommer man att upptäcka mer av då man har filmen i sin hemmasamling. Även en så otippad film som Stephen King filmatiseringen av "The Shining" får en viktig roll i filmens handling.


Alla dessa referenser ses som ett publikfrieri av del andra filmkritiker. Jag anser mig vara publik och därmed har frieriet fångat mig i en välknuten snara. Men det kanske andra kritiker tycker är att filmen utöver detta har en tunn intrig. Det tycker inte jag. Jag ser verklighetsdelen i filmen som en ganska kul allvarsbottnad satir över den framtid vi kanske är på väg emot. Idag upptar många sociala medier vårt liv. Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat för att nämna några beroendeframkallande appar och sajter. Virtual Reality tekniken har varit under utveckling sen jag var barn på 90-talet och har fått en återfödelse på senare år. Världen utanför spelvärlden i OASIS är ett förfallet futuristisk samhälle där merparten lever i baracker och lever mer i spelvärden än i den riktiga världen. En ganska deprimerande värld med andra ord. En värld som kan vara nyttig att ta avstånd ifrån eller åtminstone ägna sig åt med distans.


Skådespelarmässigt så har inte Steven Spielberg kört på några superkändisar direkt. Mark Rylance som han arbetat med tidigare i "The BFG" och i "Bridge of Spies" spelar upphovsmannen till spelet OASIS. Olivia Cooke (mest känd ifrån tv-serien "Bates Motel) spelar en av de kvinnliga huvudrollerna. Samt "Rouge One: A Star Wars Story" skådisen Ben Mendelsohn och komikern "T.J. Miller kan ses i minnesvärda skurkroller. Simon Pegg dyker även upp i en viktig biroll. Men filmens huvudrolls innehavare Tye Sheridan var för mig relativt okänd.


Sammanfattningsvis är filmen "Ready Player One" en intressant vision om hur vår framtid kanske kommer att se ut om några årtionden. Detta med härliga referenser både i 80-tals musik, detaljer och visuellt skådespel. Mångt och mycket kan filmen jämföras med James Camerons "Avatar" som utforskade 3D världen och gav oss en entré dit. Men här är det istället en spelvärd vi får träda in i. Alltså har inte denna virtual reality världen något att göra med vår riktiga verklighet som var fallet i "Avatar". Jag blev imponerad av den visuellt vackra och 80-talshyllande framtidsversion i kontrast till budskapet om att också omfamna verkligheten och ger filmen "Ready Player One" en femma av fem möjliga i betyg. Steven Spielberg har hittat hem till sitt rätta element som är science fiction. Gå och se filmen säger jag bara. Detta mästerverk bör ses på bio med 3D-glasögon.

 

 

 


Av Paul Karlsson - Lördag 17 mars 16:06

 

TOMB RAIDER


En filmatisering på tv-spelet "Tomb Raider" utan Angelina Jolies ikoniska och smått kultförklarade gestaltande av karaktären Lara Croft. Vilken skandal tycker många. Kan man byta skådis och får man ändra på originalfilmernas historia? Kan man verkligen göra så? Jag har sett den nya "Tomb Raider" filmen med Alicia Vikander i huvudrollen och har svaren på dessa frågor. Och svaren ska ni få i denna filmrecension kort efter att jag har berättat lite om handlingen.


Lara Croft (Alicia Vikander) är en ung kvinna som lever sitt liv utan riktning eller mål. Fast besluten att bana sin egen väg i livet vägrar hon att ta över sin försvunna fars (Dominic West), den excentriske äventyrarens, affärsimperium. Lika envist vägrar hon acceptera att han är borta trots att det gått sju år sedan hans mystiska död. För att en gång för alla lösa gåtan kring hans försvinnande ger hon sig av för att hitta faderns senaste kända destination: en mytomspunnen grav på en mytisk ö som tros ligga någonstans utanför Japans kust. Beväpnad med ett skarpt sinne, en övertygad tro och sin hårdnackade envishet måste Lara pressa sig själv bortom alla mänskliga gränser. Överlever hon detta riskfyllda äventyr kan hon lösa gåtan kring sin fars död och förtjäna namnet Tomb Raider.


Så direkt insatt i "Tomb Raider" tv-spelen är inte jag. Därmed kommer mitt fokus att ligga på filmens story och Alicia Vikanders gestaltning av karaktären Lara Croft.


Filmens story och utformandet av karaktären Lara Croft är det bästa, med filmen.I originalfilmerna med Angelina Jolie så fick inte karaktären något djup. Hon levererades som en tuff tjej som utan förklaring var bra på att slåss. Ibland var actioninslagen så påklistrade att de kändes på gränsen till mediokra. För att ta ett lite exempel så gav Lara Croft en haj ett knytnävsslag och därefter gav hajen upp och simmade vidare. En haj hade inte gett upp så lätt i verkligheten. Den hade istället blivit uppretad och därmed en ännu farligare motståndare. Några sådana ologiska sekvenser innehåller inte den nya filmen. Samt fokuserade de gamla "Tomb Raider" filmerna mer på sexighet. Kameran sökte hela tiden upp Angelinas kropp, duschscener var obligatoriska i båda filmerna och en strävan efter att sexualisera karaktären fanns där hela tiden.Vacker är Alicia Vikander också. Men hon blir aldrig riktigt lika avklädd och hon har ett större djup än Angelina Jolies version av karaktären. Man får veta mer om Lara Crofts bakgrund denna gång. Hur hon som osäker ung kvinna utvecklas till den modiga, självsäkra och fysiskt starka äventyrerska som hon sedan blir. Hennes relation till sin pappa är också mer utvecklad. Dessa pusselbitar saknades i de gamla filmerna. Att de bitarna nu finns på plats gör filmen bättre än originalfilmerna.


Vackra miljöer bjuds det också på då Lara Croft beger sig ut på äventyr i tidigare outforskade kontinenter. Inga direkt nyskapande miljöer. Mångt och mycket påminner de om det man sett i "Indiana Jones" eller andra filmer i en liknande genre.


Sammanfattningsvis så känns det hela som "Tomb Raider" filmen vi alla har väntat på. En bra story, en tuff kvinnlig karaktär som inte är överdrivet sexualiserad och lagom mycket action. Som ny introduktionsfilm som presenterar karaktären Lara Croft funkar filmen jättebra och det är intressant att få se Alicia Vikander med bravur få testa på action igen efter många ganska likartade dramaroller. Filmen "Tomb Raider" får en trea av fem möjliga av mig i betyg.

 

 

 

Av Paul Karlsson - Söndag 11 mars 18:50

ÄNTLIGEN PÅ VÄG - TED GÄRDESTAD


1. GE EN SOL
En glad och fin låt med härliga gitarriff som är och kommer att bli en oförglömlig klassiker i all framtid.


2. HON ÄR KVINNAN
En vacker kärleksballad om kvinnan som Ted har drömt om. Den har en väldigt fin text som förmedlar den kärlek som var Ted Gärdestads drivkraft i livet.


3. OM DU VILL HA MIG
En härlig låt med lite psykedeliska influenser som handlar om att acceptera någon för vad den är om man vill ha personen i fråga. En svängig och medryckande låt.


4. LYCKLIGA DAGAR
En fin ballad om att tillbringa tid med sin älskade i ett kärleksland. Samt handlar låten om att ta vara på de lyckliga dagar man får medans de varar. En fin låt med ett bra budskap.


5. HOPPETS ELD
En fartfylld poplåt som handlar om en person som bringar hopp när allt känns mörkt. Den har en väldigt fin text om att möta någon som kan stå vid ens sida och vara ett stöd när allt känns svårt.


6. TID FALLER HÅRT
En mycket vacker duett med Marie Bergman om kärlek. En nyupptäckt favoritlåt.


7. ÄNTLIGEN PÅ VÄG
Albumets titelspår som handlar om den svenska sommaren och vad man har för förväntningar på den. Den har en väldigt målande och vacker text som fyller lyssnaren med glädje.


8. I MIN RADIO
En lite konstig låt om att inget i världen kan jämföras med det som vi kan uppleva i vår radio.


9. NATT EFTER NATT
En vacker upptempo ballad om längtan efter någon som stått en nära men är borta. En väldigt fin låt.


10. JAG BYGGER ETT TORN
En lite jazzbetonad ballad som är en slags kärlekshyllning till New York.


11. CHAMPAGNEGATAN
En glad låt om att ta de råd man fått under sin uppväxt och välja den rätta vägen i livet. Låten har en mycket fin text med ett vackert budskap.


12. RUVA MIN SJÄL
En kärlekshyllning till någon person som stod Ted nära ackompanjerad med häftiga gitarriff.


13. KÄRLEKEN ÄR STÖRST
En upptempo ballad som handlar om det motto som Ted Gärdestad levde efter under hela sitt korta liv. Att kärlek är det största och drivkraften till allt. En mycket fin låt som sätter ord på den person Ted var.


14. I DEN STORA SORGENS FAMN
En vacker och skör ballad som Ted skrev till sin bror precis som innan sin död som ett slags avsked. Jag kan knappt lyssna på denna vemodiga och vackra låt utan att få tårar i ögonen.


Sammanfattningsvis så är detta en väldigt bra skiva i sin helhet. Den har en hel del fina låtar som "Ge en sol", "Tid faller hårt", "Kärleken är störst", "Champagnegatan" och "I den stora sorgens famn". Vemod och sorg blandas med glädje och hyllningar till kärleken. Ted Gärdestads allra sista album blev förvånande bra med tanke på att han var väldigt sjuk framåt slutet och hade svårt att fokusera på musiken. Det här albumet tillhör absolut ett av de bästa under Teds karriär. Det var ett mycket vackert avsked han gav oss med den här skivan.

 

 

Av Paul Karlsson - Söndag 11 mars 18:08

RECENSIONER PÅ SAMTLIGA AV TED GÄRDESTADS ALBUM


UNDRINGAR - TED GÄRDESTAD

 

1. HELENA
En kärleksballad tillägnad en kvinna som har levt. Hon hette precis som låten Helena. Precis innan Ted Gärdestads genombrott som popstjärna så var drömmen att bli tennisstjärna. Den drömmen var nästan uppnådd. Han hade bara ett steg kvar i tenniskarriären. Att besegra Björn Borg. Det gjorde han aldrig eftersom han fick toner och låttexter i hjärnan då han skulle spela. Samt så blev han distraherad av en kvinna som egentligen var Björn Borgs tjej och hette Helena. Denna rivalitet skapade denna låt som körades av Anne-Frid Lyngstad och Agneta Fältskog ifrån Abba. Björn Borg blev som vi alla vet en lika stor stjärna inom tennisen som Ted blev inom popmusiken.

 

2. SOMMARLÄNGTAN
Ted sjunger om okomplicerade förväntningar på sommaren. Om längtan till värme och om att man vilja bort då hösten kommer och senare vintern tränger sig på. Få kan beskriva den svenska sommaren och hur härlig den är som Ted Gärdestad.

 

3. JAG VILL HA EN EGEN MÅNE
Den här Ted Gärdestad klassikern finns det knappast någon svensk som har missat. Den handlar om hur jobbigt det kan vara när relationer tar slut. Hur man vill komma bort till en egen plats. Att vara ensam för att samla styrka för att sedan komma tillbaka då alla känslor inombords har ordnat upp sig. Texten går rakt in i hjärtat och den som varit olyckligt kär förstår precis den där känslan som Ted uttrycker i denna låt.

 

4. RÄCKER JAG TILL
En liten låt om tonårsfunderingar då man börjar att bli intresserad av det där med kärlek. Räcker jag till för dina pretantioner. Duger jag när kläderna är av. I alla jag kan relatera till den texten. Jag har många funderingar kring vad tjejer tycker om.
Hur man får kontakt med dem och om jag ser snygg ut naken. Så jag tycker väldigt mycket om denna låt eftersom jag känner igen den där osäkerheten och blygheten som Ted sjunger om.

 

5. ETT STILLA REGN
Efter regnet kommer solsken är det klassiska uttrycket. Det kommer ljusare dagar med ljus och glädje. Men man får gå igenom det mörka och se det vackra i det också. Lågmäld och vacker låt med ett fint budskap om förhoppningar.

 

6. NÄR DU KOMMER
En liten fin låt om förväntningar inför att ta hem tjejen när föräldrarna inte är hemma. Planeringen inför en romantisk kväll. Dansa till en grammofon och stänga av min telefon. Berätta vad du vill göra. Något som kanske bara jag får höra. Uppenbart en låt om när det kanske är dags att förlora oskulden. Fint och detaljerat beskrivet om hur det kändes då man var ung och en hopplös romantiker. Det verkade onekligen även Ted Gärdestad vara.

 

7. SNURRA DU MIN VÄRLD
Teds funderingar om varför världen ser ut som den gör. När vinter blir till vår. När fötterna får tår och så vidare. Teds bror Kenneth har i vanlig ordning lyckats uttrycka Teds små funderingar och känslor i en fin låt som man bli glad av att lyssna på.

 

8. SÅ MYCKET BÄTTRE
Ensam är stark, men fler är starkare. När det kommer till livets mödor så klarar man av att lösa problemen om man är tillsammans med någon eller med några. Det har han väldigt rätt i Ted. Själv är det skönt att vara ibland. Egentid behövs för sig själv. Men ensam vill man inte alltid vara. Träffsäkra ord och för oss flesta så är låten bekant ifrån tv-programmet med samma namn där kända artister tolkar varandras låtar. Kenneths bror har varit på besök i det programmet då Teds och Kenneths låtar tolkades.

 

9. HELA VÄRLDEN RUNT
Detta låter nästan som en kyrklig låt som skulle passa i gospelsammanhang. I hela världen runt ska alla le. Det handlar mycket om i denna låten att ett under ska ska ske en dag. Alla människor är lika. Fattiga som rika. Så att vi alla ska samsas, må bra och le av lycka är förhoppningen som är låtens budskap. Fin låt.

 

10. I DRÖM OCH FANTASI
En låt om hur det är i drömmarnas värld där man kan var kung eller vad man vill. Bara fantasin sätter stopp för det man kan uppleva i en dröm. Det finns med andra ord inga gränser för det man kan uppnå i en dröm. Lite som den saga som var Ted Gärdestads liv.

 

11. BEAT IT, GIRL
En låt på engelska. Ted skrev mycket musik på engelska som Kenneth oftast översatte till svenska hitlåtar. Beatles influenserna är väldigt påtagliga. Bra experimentell låt. Men bäst är Ted på svenska tycker jag. Låten är någon slags hymn till kvinnor man kan lära sig något av för att senare kanske gå vidare. Det är intrycket jag fick av lyssningen på låten. Vet ej om det är så den ska tolkas. Mina personliga favoritlåtar på plattan är "Jag vill ha en egen måne", Räcker jag till" och "Snurra du min värld". Men hela skivan är bra och man kan utan problem lyssna igenom den utan hoppa över några spår.


Sammanfattningsvis är Ted Gärdestads allra första skiva "Undringar en väldigt stark debut. Undringar kring livet, kärleken och balansen kring detta i vår värld är det som genomsyrar skivan på ett oskuldsfullt och positivt naivt sätt. Tonårsdrömmar om en okomplicerad värld fylld av kärlek. Ted satte verkligen ribban högt här för vad han skulle bli för en typ av artist och många låtar på albumet är tidlösa klassiker. Han var bara 16 år då han började sin musikaliska bana och låtarna är stora och kan tilltala en stor skara lyssnare även idag.

 

 

 

TED - TED GÄRDESTAD


1. JAG SKA FÅNGA EN ÄNGEL
Här sjunger Ted Gärdestad om jakten på den där flickan man drömmer om då man ger sig ut på krogen en lördagskväll. De där förhoppningarna man har innan man begär sig ut. Ska man hitta den där ängeln som tar en till sjunde himlen. Alla har vi haft de förväntningarna innan utgång. De planerna blir oftast grusade. Men förhoppningarna om att finna kärleken beskrivs på ett träffsäkert vis in denna fina låt.


2. SOL, VIND OCH VATTEN
Detta har för mig blivit som en nationalsång för den svenska sommaren. Det är en av Teds kändaste hitlåtar och den beskriver förhoppningarna om det man vill få ut av den svenska sommaren. Många svenskar håller nog med Ted om de saker han sjunger om att drömmarna om sommaren är vävda av. Dock hette först låten "Sol, vin och vatten". Men det ändrade Teds bror Kenneth på för att han tyckte att den titeln lämpade sig mer för att det inte skulle bli liv kring utgivningen av låten.


3. SKOLSÅNG
En låt där Ted beskriver frustrationen kring skolgången och den tristess man får uppleva där innan man uppnår sina drömmars mål. Det uppenbara budskapet är att Ted tyckte att skoltiden stal tid ifrån hans musikaliska skapande. Detta framgår mycket målande i den här låtens text.


4. KALIFORNIENS GULD
I den här låten sjunger Ted om drömmar om att utforska världen. Till en plats bortom haven dit man kan ta sig med båt. Min teori är att låten kanske handlar om drömmar om att slå igenom utomlands med sin musik som internationell artist. Men det är bara min gissning.


5. COME GIVE ME LOVE
En text om förhoppningar om kärleken till en grannflicka. En törst som blivit uppväckt och en eventuell kärlek som blivit obesvarad pga av att den tagit slut ifrån flickans sida. En slags bönsång om att få allt det där tillbaka. På ett målande sätt beskriver den om saknad kärlek och hur ont det gör när den tar slut. Detta är en av mina personliga favoritlåtar ur Teds låtskatt. Jag har älskat den låten sedan jag hörde den för första gången på soundtracket till den svenska succéfilmen "Tillsammans".


6. RAMANAGARAM
Det här är nog en av Ted Gärdestads flummigaste texter jag analyserat så här långt. Ramanagaram är inget ord jag kan hitta då jag söker på det. Det snarlika ordet jag hittar då jag googlar är Ramanagara som är en Indisk stad. Men det som är uppenbart är att Ted sjunger om en annan värld där inget är likt den värld vi lever i. Där pojkarna går på herden och vaktar sina lamm och lever ett liv utan ängslan och skam. Kanske ett liv Ted drömde om under den period då denna låt sjöngs in. Ett fridfullt liv bortom all kändisskap och efterföljande stress. En teori jag har men hade verkligen svårt att ta in allt i denna märkliga sångtext.


7.OH, VILKEN HÄRLIG DA'
Ännu en Ted Gärdestad låt som beskriver den svenska sommaren ur ett väldigt svenskt perspektiv. Hur härligt en dag kan börja med att få se en vacker kvinna bada naken. Och hur alla andra detaljer kring en perfekt svensk sommardag faller på palts. Samt är det en kärlekslåt om det kanske pinsamma mötet när man smyger sig på en kvinna som badar naken och blir upptäckt. En fin låt man blir glad av när man lyssnar på den.


8. KOM I MIN FANTASI
En kärlekssång om en fiktiv person som Ted vill resa iväg med och gå på Disneyland med. Ett enkelt budskap som inte går att missförstå. Längtan till nya kontinenter där andra nöjen erbjuds.


9. UNIVERSUM
Teds funderingar kring hur vår värld kommer att se ut om tusen år och drömmar om att kunna använda en tidsmaskin för ta reda på detta. På ett romantiskt och grubblande sätt sjunger han ut sina ord om det som fyller hans tankar tills det att det är dags att somna då natten gryr. Detta är en nyupptäckt favoritlåt för mig.


10. GITARREN OCH JAG
En låt om hur man tar reda på hur världen ser ut och uttrycker det tillsammans med sin gitarr. En hyllningslåt till skapandets konst upplever jag den här låten som.


11. STENANSIKTET
Låten ger uttryck för en önskan om att kunna bli en självständig individ som kan stå på egna ben. Inte visa känslor utåt. Ha ett skal hårt som sten, men utan att visa den mjuka fasad man har invärtes. Låten är även om jag inte fått fel för mig titelspåret till en film som Ted har medverkat i med samma namn.


Sammanfattningsvis så är albumet "Ted" en mycket värdig uppföljare till debutalbumet "Undringar". Den innehåller många hitlåtar som går rakt in i hjärtat. Mina personliga favoritlåtar ifrån ifrån detta album är "Jag ska fånga en ängel", "Sol, vind och vatten", "Come Give Me Love", "Oh vilken härlig da´" och "Universum". Temat är i vanlig ordning trevande tonårigt sökande efter kärlek, men även på sina ställen grubblingar kring om en plats finns i vår värld för alla.

 

 

 

UPPTÅG - TED GÄRDESTAD


1. SILVER
En låt om någon idol som står på scen och kallas sig för Silver. Förmodligen en fiktiv person. Vet ej hur jag ska tolka låten. Men kan kanske vara en person lite baserad på Ted själv. Bara gissningar. Har inte en aning. En ganska bra låt är det i alla fall.


2. ÖPPNA DIN HIMMEL
En fin ballad som spekulerar lite kring livet efter detta. En mycket vacker ballad där Ted sjunger om sina funderingar.


3. VIKING
En lite konstig smått flummig låt där Ted spekulerar kring hur det hade varit att vara en. Kul låt som man nästan kan placera i progg genren.


4. BUFFALO BILL
En låt där Ted sjunger om hur tokig han är i tjejer och gör allt vad de vill. En slags kärleksförklaring till det motsatta könet tolkar jag låten som.


5. LOVE COMES
En engelskspråkig låt om hur kärleken smyger sig på och hur svårt det är att undvika den då den kommer. En väldigt fin låt enligt min åsikt.


6. EIFFELTORNET
En lite skämtsam låt om att begå självmord om man blir sviken av den man har känslor för. En av Teds kändaste låtar. Lite tragisk låt att lyssna på nu i efterhand bara när man vet hur det slutade för Ted. Men och andra sidan är det inte självmordslåt i den bemärkelsen utan en önskan om att stoppas på vägen upp innan man hoppar ifrån Eiffeltornet.


7. GOLIAT FRÅN GAT
En flummig låt med religiösa undertoner. Den låter som mycket annat som kom under Proggmusikens era. Lite svårtolkat vad han vill förmedla med låten med andra ord.


8. CANT´T STOP THE TRAIN
En ballad på engelska om att ge sig av och lämna det gamla bakom sig och börja ett nytt kapitel i sitt liv. En mycket vacker och lågmäld ballad. Den bästa engelskspråkiga låten så här långt in i Ted Gärdestads karriär enligt min åsikt.


9. FANTOMEN
En låt om att kanske ha för höga tankar om sig själv så att det går till övermod. Förövrigt en ganska bra och svängig upptempolåt.


10. REGNBÅGEN
En instrumental låt. Därav är det ganska svårt tolka texten efter som det inte finns någon.


Sammanfattningsvis så är inte det här direkt Ted Gärdestads bästa skiva. Det finns en del fina låtar som går rakt in i hjärtat. Men överlag känns det som att Ted var lite osäker på vilken stil och genre han ville riktiga in det här albumet på. Men skivan har en intressant bredd och det är intressant att höra Ted experimentera lite inom olika genres. Albumet "Upptåg" får med andra ord godkänt. Men jag ser som sagt inte den direkt som en av Teds bästa skivor.


 


FRANSKA KORT - TED GÄRDESTAD


1. ANGELA
En låt om som är en kärleksförklaring till någon fiktiv person som heter Angela. Den blev en av de största hitlåtarna på denna skivan. En fin låt i sann Ted Gärdestad anda enligt min åsikt.


2. FRANSKA KORT
En låt om några franska kort som inte går igenom himlens smala port och som inga änglar får samla. Detta titelspår på skivan är en bra tycker jag. Men jag förstår i ärlighetens namn inte riktigt vad Ted vill förmedla med låten.


3. HELT NÄRA DIG
En väldigt fin ballad om kärleken till en person som stod Ted nära är min gissning. Den finaste låten på den här skivan tycker jag.


4. HUMBUGGIE-WOOGIE
En lite bluesinfluerad låt där Ted testar den genren lite. Inte direkt min typ av genre. Men Ted visar med denna låt att han även behärskar den genren.


5. BETLEHEM
En låt där Teds mer filosofiska tankar kommer fram. Lite svårtolkat vad han vill säga med låten. Men min tolkning är typ att man ska söka sig till Betlehem för söka hoppet, drömmarna och den längtan man har.


6. CHAPEAU-CLAQUE
En svängig låt med en något flummig text om vad som är bra för killar i frack osv. Rolig låt med en något flummig text som sagt.


7. MAGICAL GIRL
En låt på engelska om någon kvinna som Ted letat efter över hela världen och till slut funnit. En ganska hyfsad låt enligt min åsikt.


8. KEJSARENS KLÄDER
Ytterligare en låt där Teds mer filosofiska sida lyfts fram. En mycket fin låt som jag faktiskt inte hade hört tidigare. Så den här låten är nu nyupptäckt favorit.


9. RING DING DINGELING DAE
(Sagan Om Riddaren i Kung Lejonhjärtas Hov)
Som jag tolkar det en liten kärlekssaga i riddarmiljö. En väldigt fin låt som jag inte tidigare hade hört.


10. NÄR SHOWEN ÄR SLUT
En låt om hur skönt det är när något tagit slut men hur ensamt och tomt det känns.


11. KLÖVERSNOA
En låt där Ted visar att han behärskar traditionell svensk folkmusik. Samt visar han med denna låt att han är en mästare på dragspel.


Sammanfattningsvis kanske inte den bästa Ted Gärdestad skivan i sin helhet. Men den innehåller en hel del fina låtar. Framförallt låtarna "Helt nära dig", "Kejsarens Kläder" och "Ring Ding Dingeling Dae" tilltalade mig.

 

 

 


BLUE VIRGIN ISLES - TED GÄRDESTAD1. SATELLIT
Teds mäktiga låt som han vann med i Melodifestivalen 1979. En låt som är som klippt och skuren för Ted där han får leverera hela sitt register.2. 505 TO CASABLANCA
En svängig låt med gospelkörer som Ted levererar med en smäck.3. BLUE VIRGIN ISLES
Skivans titelspår och en engelskspråkig version av en av mina absoluta favoritlåtar ur Ted Gärdestads repertoar. Den är väldigt vacker även på engelska. Men mest föredrar jag nog den på svenska.4. LOVE YOU´RE MAKIN´ ALL THE FOOLS
En fin låt om hur kärleken kan inspirera till kreativitet och skapande av musik.5. BABY BLUE EYES
En låt om hur mycket enklare livet är då man har någon vid sin sida som har vackra, blå ögon att titta in i.6. WANNA LIVE - GOT TO GIVE
En fin lite lugnare låt vackert tonsatt med stråkar. Teds röst låter ljuvlig i denna låt som har en väldigt fin text.7. TAKE ME BACK TO HOLLYWOOD
En jazzbetonad låt som handlar om drömmar som kan gå i uppfyllelse i Hollywood. Levererad lite med glimten i ögat. Låten har lite samma känsla som låten Chapeu-Claque ifrån Ted föregående album.8. BACK IN BUSINESS
En rockig låt om att kämpa sig igenom det jobbiga och komma tillbaks för att leverera igen.9.PUDDLE THE PAIN
En vacker ballad om hur mycket det kan betyda att ha någon man håller kär vid sin sida för att ta sig igenom det mörka i livet. En helt underbart fin låt. En av de starkaste låtarna på det här albumet.10. LOVE LIES FREE
En rockig dänga som visar vilken bredd Ted har som artist.11. JUST FOR THE MONEY
En jazzbetonad låt om att älska någon för pengarna.12. SATELLITE
En engelskspråkig version av Teds vinnarlåt i Melodifestivalen. Låter precis lika bra på engelska som på svenska.Sammanfattningsvis en bra skiva där man får den annorlunda upplevelsen att höra Ted Gärdestad sjunga på engelska på en hel skiva för variationens skull. Jag måste nog säga att jag föredrar Ted Gärdestad mer på svenska. Men skivan innehåller en hel del fina låtar. Framförallt "Blue Virgin Isles", "Wanna live - Got to give" och "Puddle the pain" var riktigt fina låtar som går rakt in i hjärtat.

 

 

 

I'D RATHER WRITE A SYMPHONY - TED GÄRDESTAD


1. HIMLEN ÄR OSKYLDIGT BLÅ
En av mina absoluta favoritlåtar. Det har en väldigt vacker text som går rakt in i hjärtat och en fin melodi som sätter sig snabbt. Jag älskar verkligen denna låt.


2. FÖR KÄRLEKENS SKULL
Det här är också en absolut favoritlåt ifrån Teds repertoar. Den har en mycket vacker och målande text om hur solen går upp och belyser kärleken. En text som för evigt sätter sina spår. En underbar låt helt enkelt.


3. ROCKIN´´N´REELIN
Teds bidrag i Melodifestivalen 1975 där det sjungs om Rokin ´N´ Reelin som är den nya stilen. En glad och svängig låt där Ted visar en lite rockigare sida.


4. I'D RATHER WRITE A SYMPHONY
Albumets titelspår som är en vacker ballad om artistiska uttryck.


5. MINDBLOWER
En engelskspråkig låt som senare kom ut i en svensk version som heter "Stormvarning". Låten handlar om en kvinna som kanske är en fiktiv person eller någon som Ted har träffat under sitt liv.


6. LET THE SUN SHINE THROUGH
En engelskspråkig och svängig låt som senare gjorde sig bättre på svenska med titeln "Låt solen värma dig".


7. LOVE LIGHT
En engelskspråkig låt om att det är lättare att hålla ihop om kärleksgnistan hålls vid liv. En mycket fin låt enligt min åsikt.


8. DOWN AT THE ZOO
En engelskspråkig låt om en dag med vistelse på ett zoo gjord lite med glimten i ögat.


9. NOBODY LOVES YOU NOW
En skör och vacker ballad om hur det känns när kärleken tar slut. Den starkaste och finaste låten av skivans engelskspråkiga låtar.


10. I'D RATHER WRITE A SYMPHONY - LONG VERSION
En längre version av albumets titelspår vackert komponerad av en stråkorkester.


Sammanfattningsvis en lite ojämn skiva med en del riktigt starka låtar. Bästa spåren på skivan är "Himlen är oskyldigt blå" och "För kärlekens skull". Men även titelspåret, "Love Light" och "Nobody Loves Me Now" är bra låtar.

 

 

 


STORMVARNING - TED GÄRDESTAD1. LÅT KÄRLEKEN SLÅ ROT
Ett pampigt intro inleder denna Ted låt som blivit en stor hit. Det är tvivel på kärleken i en smäktande powerballad som texten i relation till musiken har att erbjuda. Att kärleken ska slå rot och växa sig stark trots att kärleken kan ta emot. Detta är ledorden i refrängerna. I verserna handlar det om osäkerheten och tvivlet kring att tro på att kärleken vara för evigt och i refrängerna är det som sagt styrkan i den kärlek man har funnit tillsammans med sin älskade som står i fokus. Låten är mäktig och förmedlar välkända känslor som man själv känt någon gång i livet.2. STORMVARNING
"Mindblower" hette en låt på albumet "I'd Rather Write a Symphony" som jag skrivit lite om tidigare. Det här är titelspåret plattan som jag nu förmedlar mina åsikter kring. Låten handlar om en kvinna som stormar in i Ted Gärdestads liv. Om hon är en fiktiv eller en verklig person lämnas åt vår fantasi. Men att vi kan överraskas av att en person likt en storm blir en del av våra liv och skriver historien åt oss i våra annars kanske förutsägbara liv är ett budskap som tydligare går fram i denna svenska version av låten. Svängig är musiken också. Det är inte för mig en av de mer kända Ted låtarna. Men jag gillar den.3. DON´T TREAT ME THIS WAY
En engelskspråkig låt om en flicka som lockar för att hon går sin egen väg. Teds hjärta är vunnet om de hittar en balans i kärleksrelationen. Om hon älskar honom och behöver honom så är allt vunnet om de båda behandlar varandra med respekt för varandra och kärleken. En fin ganska skör ballad som skänker ett leende till mina läppar när jag lyssnar på den.4. SLINGAN
En instrumental låt. Vacker och finstämd med diverse vackra instrument.5. YOU GOT ME DANCING
En svängig låt om någon som får Ted att dansa för första gången trots sin osäkerhet på sig själv på dansgolvet. Låten för min tankar åt 80-talets början då influenserna ifrån 70-talet var på väg att dö ut. Lite 70-tals discobeats märker jag av i låten vilket gör att jag är nära att i denna stund resa mig ifrån datorn med tillhörande tangentbord för att göra lite coola discomoves till tonerna av den här låtens musik.6. THE REASON
En lågmäld ballad om att kärleken är orsaken till att man ler. Och att kärleken är orsaken till att de är där. Det sjungs även om att kliva ombord på ett rymdskepp som tar en långt bortom Vintergatan. Vilket återföljs av funderingar om man kommer att känna sig ensam därborta i rymden eller om kärleken överlever och är lika stark därborta. Jag gillar Teds funderingar som här gör sig bra även med engelska ord i en engelskspråkig ballad. Den här låten är en nyfunnen favorit.7. INGEN ANNAN ÄN DU
En låt med fart i. Jag kom på mig själv med att knäppa med fingrarna till låtens intro. Sedan slukades jag upp av den vackra svenska texten. Den handlar om någon person som Ted håller kär och saknar. Ingen annan än du var en kung för oss. Ingen annan än du kunde slå sig loss. Men vad gör du nu? En betydelsefull person efterlyses i sin frånvaro i denna svängiga låt som inte jag hade hört tidigare. Men jag gillar den.8. LÅT SOLEN VÄRMA DIG
En ganska känd Ted Gärdestad låt om förhoppningar om att kärleken sprids på vår Jord. Att solen ska värma oss alla så att vi blir uppfyllda av kärlek och kan sprida vidare den till andra. Ett fint budskap som förmedlas svängigt och väldigt levande med Teds vackra röst. En mycket lyssningsbar låt.9. HOW DO YOU WANNA MAKE LOVE
Låttiteln som ropas ut i låtens intro doftar 80-tal. Texten är en fråga om hur kvinnan i fråga som frågan ställs till vill ha det i sängen. Detta förmedlas med vackra ord i en fin omskrivning. Låten blir till en svängig ballad med fina elgitarrsolon i låtens klimax. Jag gillar låten för det enkla budskapet som är lätt att ta till sig även på engelska.10. IT´S YOU
En skör och fin ballad om en person man alltid vill ha vid sin sida för att man älskar den. Det är den personen som är ens allt när kärleken är svår att finna. Textens vackra rader går rakt in i hjärtat och man känner igen den där känslan som Ted så effektivt beskriver med sin röst. Han visar att han hade funkat minst lika bra som en internationell popstjärna med denna låt.11. DOWN AT THE ZOO
En låt ifrån det tidigare recenserade Ted albumet "I'd Rather Write a Symphony". Låten handlar om en dag bestående av en vistelse på ett zoo. Djurläten hörs i bakgrunden och låten är gjord med glimten i ögat och texten är på engelska. Underhållning och kärlek förmedlas lättförståeligt för såväl svenska lyssnare som för internationella lyssnare. 


12. ORÄTTVISAN
Det här låter som en Mikael Wiehe inspirerad politisk progglåt. Det är orättvisans dryck det sjungs om. Jag var inte född under eran som Ted hyllar med denna låt. Men jag är vänsterriktad politiskt och gillar därmed låten om de orättvisor som härjar i vår värld. Lite underhållande och samtidigt intressant lyssning eftersom jag levt i många år på ett internat i mitt förflutna som fördomarna trodde att var vänsterriktat. Lite humor märker man att Ted och hans bror hade genom att släppa den här låten.


Sammanfattningsvis så gillar jag verkligen detta album. Låten "Låt kärleken slå rot" som förmedlar att man ska våga tro på kärleken är en bra inledning och öppning av detta album. Den där känslan man så väl känner igen om en öppen önskan om besvarad och villkorslös kärlek gör att textraderna går rakt in i hjärtat. Att popgruppen ABBA:s Benny Andersson hjälpte till med den låten är intressant bakgrundshistoria. Samt är albumet lite tragiskt över lag att lyssna på eftersom det gjordes under en tid då Ted hade tröttnat lite på artistlivet och att stå i fokus precis hela tiden. Trots detta föddes många vackra låtar. Det här albumet har en hel del engelskspråkiga låtar i syftet att bröderna Kenneth och Ted Gärdestad hade bevittnat ABBA:s framgång internationellt och därmed också ville satsa på en sådan karriär. Ted mådde dessvärre bitvis inte så bra. Därmed blev det mest en Sverigekarriär och i vårt avlånga land är han än idag en stor legend. Låtarna "The Reason, "Ingen annan än du", "Låt solen värma dig", "It´s You" och "Orättvisan" är de låtar som jag gillar mest på detta album. Förövrigt gavs albumet "Stormvarning" ut år 1981 vilket är samma år som jag föddes. Därmed så har plattan precis samma ålder som jag.

 

 

 


 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Omröstning

Vann rätt låt i Melodifestivalen 2012?
 JA
 NEJ

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ retard-messiah med Blogkeen
Följ retard-messiah med Bloglovin'

GÄSTBOK


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se