retard-messiah

Senaste inläggen

Av Paul Karlsson - 26 december 2016 15:15

HUNDRAETTÅRINGEN SOM SMET FRÅN NOTAN OCH FÖRSVANN


I vanlig ordning så väljer svensk filmindustri att avsluta året med en svensk komedi. År 2016 har varit Robert Gustafssons stora år på vita duken. Först dök han upp tillsammans med kollegan Johan Rheborg i "Morran och Tobias" långfilmen och nu var det dags för uppföljaren "Hundraettåringen som smet från notan och försvann" som utan någon litterär förlaga berättar en ny historia om hundraåringen Allan Karlsson som vi fick bekanta oss med i föregångaren "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Om filmen lyckas leverera det man förväntar sig ska jag snart tala om i denna recension som blir min sista under detta filmår. Men först lite om filmens handling.


Allan Karlsson (Robert Gustafsson) och hans vänner som är nu rastlösa på Bali efter ett år i lyx. Men när Allan bjuder på den oförglömligt goda läsken Folksoda så blir det fart igen. Inte bara på Allan och sällskapet, men även på hämndlystna gangsters, ryska bekanta från förr och amerikanska CIA.


Får man det man vill ha då man löst ut biobiljetten till årets svenska julsatsning? Nja, både ja och nej. Humorn känns igen. Robert Gustafssons som sin nu ett år äldre hundraåring gestaltas lika bra som tidigare. Förvirrad men livsbejakande är Allan Karlsson även denna gång och situationshumorn funkar precis som tidigare. På samma sätt som tidigare blandas nutiden med historiska händelser som Allan av en slump har råkat vara med om. På ett Forrest Gump liknande sätt lyckas han återigen möta kända historiska personer i historiska händelser och till viss del med sin förvirring orsaka utvecklingen av dessa. Trovärdigheten är väl lite si sådär när det gäller händelseförloppet med de historiska händelserna. En läskedryck som Allan i början av filmen hittar i ett förråd ligger till grund för det mesta av filmens handling. Det är just den där ryska så kallade Folksodan som kommunisten Leonid Brezhnev är ute efter. Han ansåg sig ha rättigheterna till den. CIA jagar folksodan och alla vill ha den. Att en läskedryck kan ha detta stora inflytande känns föga troligt. Och det där med att slumpmässigt skapa en läskedryck på grund av dumhet är redan en händelse som Forrest Gump har genomgått i den litterära uppföljaren på första Forrest Gump boken och filmen. Så just den intrigen känns lite stulen ifrån boken "Forrest Gump & Co".


Men om man bortser ifrån dessa orealistiska aspekter så är filmen ganska underhållande om man inte hoppas på samma Guldbaggekvalité som första filmen hade. Alla de gamla karaktärerna återkommer i sitt nästan Jönssonligan liknande gäng. Tomt blir det utan Mia Skäringers medverkan. Hon blev tyvärr utbränd innan inspelningarna skulle dra igång och tvingades att tacka nej till att medverka. Därför är hennes karaktär utbytt emot en ny spelad av skådespelerskan Shima Niavarani som vi bland annat har sett i TV4 humorsatsningen "Boy Machine". Hon funkar bra som ersättare och Skäringers karaktärs frånvaro förklaras som hastigast i filmens början. Jens Hulténs gangster med minnesförlust är roligast då hans nya intresse är att bada i de mest konstiga sammanhangen. David Wiberg är återigen kul som den förvirrade Benny som lever med ständig beslutsångest angående allt i livet.


Men mest är det i vanlig ordning Robert Gustafsson som får glänsa. Med en värme, förvirring och onykterhet skildrar han Allans alla nyanser så att han blir all annat än en tråkig pensionär. Man får inte se Robert i lika många åldrar och tidsperioder i Allans liv denna gång eftersom det mest refereras till en tidpunkt då Allan Karlsson har hunnit bli ganska gammal Men situationerna Allan hamnar i är fortfarande underhållande. Det är bara intrigen som känns lite som en smärre upprepning av första filmen.


Men som sagt utan för höga förväntningar kan man få sig en hel del skratt under julhelgen. Gillar man inte Robert Gustafsson så finns det dessutom en liten apa som bjuder på en hel del underhållning i filmen. Jag kan rekommendera filmen som en uppföljare som ger det man förväntar och inte så mycket mer. Men sämre uppföljare har jag sett. En trea av fem möjliga får filmen "Hundraettåringen som smet från notan och försvann" av mig i betyg eftersom den faktiskt är ganska bra.

 

 

 

ANNONS
Av Paul Karlsson - 22 december 2016 11:22

PASSENGERS


Jag har nu varit och sett science fiction filmen "Passengers" som jag inte visste så mycket om i förväg mer än att Jennifer Lawrence och Chris Pratt har huvudrollerna. Därför gick jag in på biografen utan förutfattade meningar. Vad jag tyckte om filmen kommer jag snart att berätta med denna recension. Men först lite om handlingen.


Resan för två passagerare ombord på ett rymdskepp, som transporterar dem till ett nytt liv på en annan planet, tar en livsfarlig vändning när deras stasiskapslar av någon mystisk anledning väcker dem 90 år innan de når sin destination. Medan Jim (Chris Pratt) och Aurora (Jennifer Lawrence) försöker lösa mysteriet bakom det tekniska felet, börjar de bli förälskade i varandra, utan att kunna motstå attraktionen som finns mellan dem. Samtidigt hotas deras liv av att skeppet håller på att haverera och av sanningen bakom deras för tidiga uppvaknande.


En smetig såpa i sci-fi format har en annan recensent skrivit. Och den bryter emot alla regler för hur en science fiction film ska se ut. Detta håller inte jag med om. Det blir förvisso en del klyschor då Jennifer Lawrence karaktär vaknar upp. Men det livar upp stämningen. Chris Pratt är rolig och har en nyans av svärta i sin humornyanserade framtoning. Men han klarar inte att lyfta en hel film på egen hand. Det krävs en söt och talangfull kvinnlig skådespelerska vid hans sida för att dra igång intrigen och sprida lite varma nyanser i storyn. Jennifer Lawrence är rätt person att axla den uppgiften. Med en sexighet och en hårdhudad överlevarattityd skapar hon kontraster i handlingen. Och en romans karaktärerna emellan känns naturlig.


Man behöver inte analysera på djupet. Filmen handlar om två personer som blir väckta för tidigt på en rymdstation och tvingas att leva sina liv i total isolering. Men det bjuds i deras omgivning på vackra visuella miljöer. Majestätiska galaxer och stjärnor. En häftigt modern rymdstation uppdelad i olika samhällsklasser som för tankarna till filmen "Titanic".Här väntar dock inget isberg de ska kollidera med. Men att det är en katastrof de ska råka ut för ute i galaxen kan den vane filmtittaren snabbt räkna ut.


Jag gillade filmens enkelhet. En annan film inom science fiction genren som jag nyligen såg var filmen "Arrival". Den kan man se som årets mer djupa science fiction rulle medan "Passengers" är lite lättsamma och har mer lagom med allvar i sig. Förvänta er ingen ny film i stil med "Alien" filmerna när ni har er upplevelse av "Passengers". Det här är en helt annan typ av film som bara tyder på att regissören gillar den typen av filmer.


"Liftarens Guide till Galaxen" författaren Douglas Adams skrev en gång en bok som hette "Starship Titanic" som även blev ett datorspel. Den associationen dök upp i mitt huvud då jag såg "Passengers" trailern för första gången. Den här filmen har inga likheter med den boken mer än att den också handlar om en rymdbas ute i rymden som råkar ut för en katastrof.


Jag kan starkt rekommendera filmen "Passengers" till er som inte har skyhöga förväntningar och kan acceptera något så simpelt som en romantisk katastroffilm i rymdmiljö. Och gillar ni att få se Jennifer Lawrence glänsa på alla möjliga sätt så kommer ni att gilla filmen. Hon och Chris Pratt är en underhållande duo att se på vita duken. Jag ger filmen en fyra av fem möjliga i betyg.

 

 

 

ANNONS
Av Paul Karlsson - 16 december 2016 04:59

ROGUE ONE: A STAR WARS STORY


Nu har jag varit och sett den efterlängtade Star Wars spin-off filmen "Rogue One: A Star Wars Story" och ska med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.


I en tid fylld av konflikter slår sig en grupp osannolika hjältar sig samman för att genomföra ett livsfarligt uppdrag: att stjäla ritningarna till Dödsstjärnan, Imperiets ultimata förstörelsevapen. Det här är en av de viktigaste händelserna i Star Wars historia och för samman vanliga människor, vilka valt att utföra extraordinära handlingar, och genom detta bli del i något som är större än de själva.


"Rogue One" är har mörkare och mer realistisk ton pga av nedtonande av de överdrivet använda CGI effekter som fanns i Star Wars filmerna då George Lucas regisserade. Det bjuds på mycket nostalgi då man tas tillbaks till händelserna precis innan originaltrilogin. Darth Vaders efterlängtade comeback i de två scener han dyker upp i är mäktiga. Känslan av nostalgi förstärks även av att karaktärerna Princess Leia och Grand Moff Tarkin dyker upp skapade via dator. Den här filmen väver dessutom på ett effektivt sätt samman prequel trilogin med originaltrilogin.

Man får bekanta sig med många nya intressanta karaktärer. Framförallt Felicity Jones som filmens hjältinna Jyn Erso briljerar. Mads Mikkelsen gör också en bra prestation som Jyn Ersos pappa. Samt så är det trevligt att se Fares Farers karaktäristiskt stora näsa dyka upp då Fares skymtar förbi i ett par scener som karaktären Senator Vaspar. Även ett par bekanta karaktärer dyker till min stora glädje upp för att väva samman Star Wars trilogierna med denna film. Bail Organa och Mon Mothma dyker upp i scener då planeringen om att stjäla ritningarna till dödsstjärnan sker.


Dessa ovan nämnda detaljer gör att man får in princip det man förväntar sig av denna spin-off film som faktiskt känns mer som en nödvändig del i historien än som en spin-off. Men trots alla dessa trevliga detaljer så finns det en del negativt att säga om filmen också. Framförallt så försvinner lite av Star Wars magin då John Williams pampiga musik inte längre är med. Samt så har man tagit bort den där klassiska texten som alltid har inlett de övriga Star Wars filmerna. Men dessa två saker är det enda som finns att klaga på.


Filmen "Rogue One: A Star Wars Story" lever annars upp till alla förväntningar. Riktigt så bra som förra årets "The Force Awakens" är den inte. Men den är väldigt sevärd och känns som den nödvändiga pusselbit i Star Wars historien som man inte tidigare visste att man behövde. En fyra av fem möjliga får filmen i betyg av mig.

 

 

 

Av Paul Karlsson - 5 december 2016 03:57

ARRIVAL


Jag har varit och sett science fiction filmen "Arrival" som jag inte visste så mycket om mer än det minimala man fått se i trailern som inte avslöjade jättemycket. Jag hade därför inga direkt hajpade förväntningar. Nu ska jag med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.

 

Ett antal mystiska rymdskepp landar samtidigt på olika platser över hela världen. I USA sätts en elitstyrka samman under ledning av expert inom lingvistik, Dr Louise Banks (Amy Adams), för att undersöka om rymdskeppets besättning har fientliga avsikter eller inte. Hon och hennes team arbetar dock under extrem tidspress då utomjordingarnas besök orsakat globala krissituationer. Banks måste ensam fatta ett beslut som kan hota hennes liv och förmodligen hela mänskligheten.


Förväntar man sig en klassisk rymdinvasionsfilm i stil med "War of the Worlds" eller "Independence Day"så blir man djupt besviken. Filmen "Arrival" kan beskrivas som en mix av filmerna "Close Encounters of the Third Kind" och "Interstellar". Det är inte invaderande och storögda utomjordingar som attackerar jorden i en actionspäckad actionfilm. Detta betyder inte att filmen är mindre spännande. Den vågar ta lite mer risker genom långsamt berättande och sena svar på det gåtor man har kring utomjordingarnas syfte kring sitt besök på Jorden. Man har inte stor glädje av den här filmen om man sitter och oengagerat slötittar utan att använda hjärnan. Man kanske till och med behöver se om filmen för att förstå alla bitar som leder till det ganska oväntade slutet. Med en helt skärpt hjärna kanske man kan ana vad som komma skall och gissa den kommande twisten. Tillräckligt skärpt var uppenbarligen inte min hjärna eftersom jag inte anade det oväntade slut som jag inte tänker berätta om.

 

Det är nog bäst att inte säga så mycket mer om filmen mer än att det är en mycket ovanlig film som man antingen tycker är tråkig eller älskar. Jag gillade den. Jag gillade till viss del filmen "Interstellar" som är en liknande djup film inom samma kategori. Problemet med den filmen var att den gjorde sig för komplicerad för sitt eget bästa så att man kanske måste se om den en massa gånger för att förstå den. Så är inte fallet med "Arrival". Man får tänkta lite och lite klurigt är det. Men i slutändan förstår man vad det hela går ut på. Budskapet blir tydligt. Utan att säga för mycket så berörs ämnet hur världen skulle se ut om vi fick bättre kommunikationsmedel och om vi skulle veta hur vi skulle använda dem. Men nu har jag nästan sagt för mycket.


Jag avrundar beskrivningen av vilken typ av SciFi film det rör sig om. Istället kan jag nämna lite om filmens skådespelarprestationer. Det här är helt klart en Amy Adams film. Det är hon som får glänsa i huvudrollen. Jeremy Renner som är det andra stora affischnamnet blir bara en bra sidekick att bolla repliker med. Det tredje affischnamnet är Forest Whitaker som hamnar ännu mer i bakgrunden tillsammans med den armé av soldater som han leder i utforskandet kring vad det är för budskap som utomjordingarna vill förmedla. Som sagt så är det Amy Adams som är stjärnan och får leverera ännu ett starkt kvinnoporträtt. Något hon även visat tidigare att hon är duktig på.


Det finns faktiskt inget negativt direkt att säga om den här filmen. Jag tror att den blir bättre dessutom andra gången man ser den. Då kanske man kan upptäcka mer detaljer som man inte har tänkt på tidigare som knyter ihop alla trådar i filmens handling. En speciell grej med filmen var det avslutningsvis som jag gillade och det är hur utomjordingarna visas upp. Man får i större delen av filmen se dem som suddiga tentakelförsedda skuggor dolda i dimma. Det skapar ännu mera mystik då man knappt får se ens hur de ser ut. Många kanske kan störa sig på det. Men jag tycker att utomjordingarnas plats i det fördolda skapade mer spänning.


Jag kan verkligen rekommendera filmen "Arrival" om ni inte föredrar mer explosiva science fiction filmer som på ett konkret sätt med action och 3D-effekter berättar att det är rymdinvasion det handlar om. Det här är en film som mer berättar psykologiskt vad som händer med mänskligheten då den anar hot ifrån främmande galaxer. Jag gillar både typerna. Därför tycker jag att "Arrival" känns som en mycket trevlig kontrast till "Independence Day" som har gått på bio tidigare i år". "Arrival" kan lätt tolkas som en av de mest säregna storfilmerna detta bioår och trevligt var det dessutom att den vågade satsa på att inte vara inspelad i 3D. Mästerligt bra är min åsikt om denna film. Så en femma av fem möjliga ger jag filmen i betyg.

 

 

 

Av Paul Karlsson - 27 november 2016 19:11

BAD SANTA 2


Jag har varit och sett den oväntade uppföljaren på julkomedin "Bad Santa". Återigen är det Billy Bob Thornton som gör huvudrollen. Jag visste inte ens att en uppföljare var på gång. Så det kom som en positiv överraskning. Nu är filmen sedd på bio. Därmed kan jag nu tala om med en recension vad jag tyckte. Det ska jag göra nu. Men först ska jag återge lite kort om handlingen.


Billy Bob Thornton är äntligen tillbaka som Willie Soke, den elakaste tomte världen har skådat och inte har han skärpt sig med åren heller. Marcus (Tony Cox) har släppts ut ur fängelset och söker upp Willie för att presentera en ny briljant plan, men Willie har svårt att lita på sin kortväxte kumpan som försökte ha ihjäl honom innan han åkte in. Thurman Merman (Brett Kelly) är också tillbaka och har hunnit bli 21, och är officiellt en man, vilket skrämmer vettet ur Willie. Till råga på allt får han sin mamma Sunny (Kathy Bates) på halsen och deras förhållande är minst sagt laddat.


Vad förväntar man sig när man hör att en film som "Bad Santa" ska få en uppföljare? Jag förväntar mig samma historia med lite tillagd intrig, hur det har gått för de välbekanta karaktärerna sedan sist, en ny liknande intrig och nya karaktärer som introduceras till handlingen. Detta är precis vad vi får. Vi får våra välbekanta karaktärer. Framför allt Willie Soke som den allt annat än perfekta och alkoholiserade varuhustomten som ska göra ett inbrott tillsammans med dvärgen Marcus och spendera välgörenhetspengar på allt annat än vad de pengarna är till för. Även det udda barnet Thurman Merman återkommer som ett barn numera i en vuxen mans kropp. Bill Bob Throrntons alkoholiserade tomte känner även denna gång lite sympati för denna stackars outsider som utmärker sig väldigt mycket som en oskuld som inte förstår det där med sexualitet så bra. Underbara Kathy Bates dyker upp som Willie Sokes osympatiska white trash mamma Sunny Soke som det till en början blir osagt vilka avsikter hon har. Dessutom dyker en kvinna spelad av Christina Hendricks upp som Billy Bob Thorntons något yngre snuskiga kärleksintresse.

 

Med de här filmingredienserna skapas upptakterna till en hyfsad komedi i julens tecken. Vi får det vi förväntar oss. En historia om några karaktärer på samhällets botten som försöker att utmåla sig som bra personer som en täckmantel för att stjäla pengar till sin så kallade överlevnad. Detta berättas med kärlek till både gamla och nya välbekanta karaktärer medan intrigen är ungefär densamma som i första filmen. Snuskskämten om påsättningar av kvinnor bakifrån, snopp och kräkhumor är välbekanta ingredienser som utökas snäppet längre. Det blir en komedi med lite svärta men även med kärlek och humor som berättas.


Jag gillar sådana här komedier som inte precis lägger värderingar. Filmen berättar bara om hur det kan vara att leva i samhällets bottenskikt. Billy Bob Thorntons karaktär funkar fortfarande som en misslyckad och bitter gammal man som kanske ändå där inne någonstans har ett gott hjärta. Och det är nice att se den lilla rödhåriga och överviktiga pojken Thrurman Merman i vuxen ålder och att han är densamma. Men briljerar mest gör Billy Bob Thronton och Kathy Bates i denna komedi eftersom de blivit utrustade med skarpaste replikerna. Men även den osympatiske dvärgen spelad av Tony Cox funkar som en bra sidekick. Det blir många fördomsfulla skämt om dvärgar. Men det roas jag av. Man tycker kanske lite att den där kortväxta skådisen har fått lite väl många likartade karaktärer att gestalta i de komedier han varit med i. Men man roas av de arga dvärgar han har fått spela genom åren. Så jag kritiserar ej honom för att han inte bryr sig om att han kanske hamnar i ett fack.


Sammanfattningsvis så levde filmen "Bad Santa 2" upp till mina förväntningar. Den var väldigt lik sin föregångare och kan ses som en värdig uppföljare som tar ut svängarna lite mer med underbältet humor. Men samtidigt är det en varmhjärtat komedi som tar sig tid att berätta intressanta levnadsöden som passar till en sådan här satiriskt film om julen. En trea av fem möjliga får filmen "Bad Santa 2" av mig i betyg.

 

 

 

Av Paul Karlsson - 17 november 2016 20:39

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM


Jag har varit och sett den nya Harry Potter spin-off filmen "Fantastic Beasts and Where to Find Them" och ska nu med denna filmrecension göra klarhet i vad jag tyckte om denna nyligen påbörjade franchise. Men först lite om handlingen.


Efter att ha rest runt för att utforska och dokumentera magiska varelser anländer magizoologen Newt Scamander (Eddie Redmayne) i New York. I sin resväska har han, utöver diverse världsliga ting, exemplar av de arter han har studerat. Newts önskan om att utbilda den trångsinta trollkarlsvärlden om kreaturens fredliga lynne punkteras när mugglaren Jacob förväxlar deras väskor. Kort därefter har flera varelser brutit sig ut och flytt. Snart påbörjas en intensiv jakt där Newt måste få tag på alla vidundren innan AMUSCA (Magical Congress of the United States of America) gör det. I sitt följe har Newt den förbluffade Jacob (Dan Fogler), den föra detta auroren Tina (Katherine Waterston) och hennes tankeläsande syster Queenie (Alison Sudol). Tillsammans utgör de ett dynamiskt team som ska ta oss med på ett hejdundrande äventyr.


Jag såg denna film utan att ha för stora förväntningar. Min första tanke när jag hörde om nyheten att det planeras att göras 5 nya filmer som utspelar sig i Harry Potter universumet var att det kändes som ett onödigt försök att mjölka ut så mycket pengar som möjligt ur ett fungerande koncept. För mig kändes det lite som att det inte fanns fler i historier att berätta då Harry Potters skolår på Hogwarts redan har fått sina filmatiseringar. Men efter att nu ha sett filmen så måste jag medge att jag hade fel. Det finns fler intressanta historier ur den världen att berätta om händelserna innan Harry Potters tid på Hogwarts. Man får nu historien om upptakterna till de händelser som sedan ska prägla Harry Potters öde. Man får bekanta sig med nya karaktärer som exempelvis Newt Scamader som har den bärande rollen i den här berättelsen. Eddie Redmayne porträtterar denna smått förvirrade, men välmenande karaktär väldigt bra. Någon bättre skådis hade de inte kunnat välja i den rollen. Även skådisarna Katherine Waterston, Alison Sudol och Dan Folger gör bra prestationer i rollerna som de andra 3 medlemmarna i den något omaka kvartett som sedan tvingas att kämpa emot ondskan i trollkarlsvärlden.


Personligen är jag ett stort Harry Potter fan och har växt upp med böckerna och filmerna. Och gillar man Harry Potter som kommer man garanterat känna igen sig i den bekanta magiska världen som skildras i filmen. En hel del karaktärer ifrån de föregående filmerna nämns och det hintas mycket om i vilken riktning historien kanske är på väg i kommande uppföljare. Exempelvis dök till min stora glädje Johnny Depp upp i rollen som som den onda trollkarlen Gellart Grindelwald vilket för oss Harry Potter nördar som kan historien tyder på vad vi har att vänta. Att den karaktären har introducerats kan även betyda att vi kanske i "Fantastic Beasts and Where to Find Them 2" kommer att få ta del av den första gayrelationen någonsin i en fantasy film.


Utöver att man får ta del av en välbekant miljö och hintar om händelser som komma skall så bjuds det på mycket humor, magiska varelser och även en hel del mörker. Dessa ingredienser levereras i en bra balans så att filmen varken blir för allvarlig eller för mycket åt barnfilms hållet. Jag gillade verkligen denna nya resa in i författarinnan J.K Rowlings som innefattar en massa fantasifullt skapade magiska djur. Det hela blir som sagt mycket en introduktion inför kommande uppföljare. Därför känns det lite som i filmen"Fantastic Beasts and Where to Find Them" att de kanske sparas lite på krutet inför efterkommande filmer. Men man får verkligen mersmak när man ser filmen och vill att det ska bli år 2018 så att man får se fortsättningen. Om inte annat för att man nu verkligen har fått bekräftat att man ska få se Johnny Depp i en väldigt ondskefull roll vilket jag har sett fram emot.

 

Jag kan starkt rekommendera filmen "Fantastic Beasts and Where to Find Them" till alla Harry Potter fans, men även till de som är obekanta med den här världen eftersom det nu inte finns några böcker man bör ha läst innan man ser filmen och dessutom så utspelar filmen sig före Harry Potter filmerna. Så man behöver inte ha sett dem först. En fyra av fem möjliga får filmen av mig i betyg.

 

 

 
Av Paul Karlsson - 14 november 2016 19:05

FLYKTEN TILL FRAMTIDEN


Jag har varit och sett Ulf Malmros nya film "Flykten till Framtiden" och ska nu med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen.


Året är 1973 och 22-årige Svante jobbar i en skivaffär hos den holkrökande proggaren Bengan, som drömmer om att slå igenom med sin tvärflöjtsmusik. Svante lider av ett hjärtfel och får beskedet att han bara har några dagar kvar att leva. Mitt i bedrövelsen öppnar sig plötsligt en oväntad möjlighet att resa till framtiden. Närmare bestämt till år 2016. I den moderna världen träffar han Elsa och tillsammans kommer de på ett sätt att få Svantes trasiga hjärta lagat. För att lyckas måste de resa tillbaka till 70-talet och skaffa fram pengar. Allt hänger på om den inbitne idealisten Bengan är beredd att bli kapitalist. Ska den udda trion hinna rädda Svante innan tiden kommer ikapp honom?


"Flykten till framtiden" är en ganska underhållande komedi som verkligen lyckas med att fånga upp känslan ifrån 70-talet och den kulturkrock som sker då den tidsepoken möter vårt nutida 2000-tal. Kläderna, stamningen, musiken och allt träffar rätt när det gäller att återskapa 70-talet. Och det dyker upp många roliga situationer när en person ifrån 70-talet kommer i kontakt med exempelvis mobiltelefoner och cd-skivor för att nämna några av våra nutida uppfinningar. Hernrik Dorsin är väldigt rolig som den holkrökande proggaren Bengan. Men jag kan tyvärr inte säga att det här är en av Ulf Malmros bästa filmer. Filmerna "Den Bästa Sommaren", "Bröllopsfotografen", "Tjenare Kungen" och "Smala Sussie" är mycket bättre filmer. Men filmen har viss charm och helt uttråkad blir man inte. Det blir många skratt. Men dessvärre känns det som att det blir lite upprepningar och några skämt som dras någon gång för mycket. Filmen lyckas helt enkelt bara till viss del att uppnå att bli den svenska hyllning till Robert Zemeckis "Back to the future" som det förmodligen är tanken att den ska vara. Men om man inte har för höga förväntningar på filmen så kan den vara lite underhållande. Men inte mer än så.


Jag ger filmen "Flykten till framtiden" en trea av fem möjliga i betyg. Filmen har ändå viss charm av den varan som brukar göra att man tycker om Ulf Malmros filmer.

 

 

 

Av Paul Karlsson - 29 oktober 2016 16:08

DOCTOR STRANGE


Jag har varit och sett Marvels nya storfilm med Benedict Cumberbatch i huvudrollen och ska nu med denna filmrecension berätta hur han funkar som en superhjälte i en stor blockbusterfilm. Men först ska jag berätta lite om handlingen.


Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) är en lysande men självcentrerad hjärnkirurg. Efter en våldsam bilolycka skadar han dock sina händer vilket leder till att han inte längre kan utöva sitt yrke och därmed förlorar han hela sin identitet. Han vägrar dock att acceptera sitt öde och efter ett samtal med tidigare förlamad man som mirakulöst tillfrisknat tar sig Strange till Nepal för att bli helad av en mystisk kvinna (Tilda Swinton). Kvinnan är dock mycket mer än en helare och en värld full av magi och alternativa verkligheter öppnar upp sig för Strange som mot sin vilja dras in i en kamp mot mörka makter (Mads Mikkelsen).


Många Marvelproduktioner har gjorts i nuläget. 13 filmer tillhör för tillfället det förflutna och filmen "Doctor Strange" är den 14:e i ordningen om man ska räkna kronologiskt. Alla dessa filmer knyts ihop på något vis.Ibland nämns karaktärer ifrån massfranchisen eller så dyker det upp i sammankopplande scener då eftertexterna har rullat igång. "Doctor Strange" är inte en film som räknas till undantagen. Den är precis som de andra filmerna ännu en pusselbit i detta nu 14 bitar stora pussel. Det är förvånansvärt hur många olika historier och helt olika karaktärer som kan vävas samman i denna dyra och påkostade följetong.


I "Doctor Strange" möter vi en mer sårbar hjälte eller antihjälte kanske är ett mer passande ord. För en sådan är han till en början. Den Stephen Strange vi möter i början är nämligen en framgångsrik kirurg som efter att ha varit med om en trafikolycka tappar tron på sig själv och söker alternativa metoder för att läka sina skadade händer i ett tibetanskt kloster som utövar något som i andras ögon kanske skulle tolkas som en sektliknande verksamhet för att hitta tron på sig själv och kanske uträtta stordåd. Naturligtvis möter han motgångar i form av en ondskefull skurk som gestaltas träffsäkert av Danmarks stolthet Mads Mikkelsen. Enligt min åsikt är Stephen Strange en mer sympatisk version av Tony Stark. Alltså en rik mångmiljardär som ibland uppfattas som lite kaxig men efter en olycka får mer perspektiv på livet och hittar en mer ödmjuk sida hos sig själv. Benedict Cumberbatch är ett passande val för rollen. Man får sympati för honom direkt. Men upplägget är något uttjatat. Sådana här historier har gjorts för många gånger. Dock är det lite skönt att det för en gång skull inte handlar om superstarka skurkar som använder sig av muskelstyrka som exempelvis skurkarna i "The Avengers".


Vad vi däremot känner igen ifrån "The Avengers" är den lagom utportionerade humor som vi kanske ibland till och med får för mycket av när Avengers gänget olikheter möts i deras ganska ihopsvetsade gäng. Det som ska vara unikt med denna film är de parallella Matrix-liknande världar där Dr Strange lär sig att använda sina förmågor. I påkostade 3D-effekter får vi bevittna hur våran värld i en annan dimension får höghus att flyttas till de mest surrealistiska och märkliga placeringar för att skapa en innesluten tidszon där våra hjältar kan slåss emot ondskan utan några störande moment ifrån vår egen värld som står still medan vi får bevittna den parallella världen. Jag personligen blir mest sjösjuk av att se dessa scener i 3D. Scenerna känns mest som ett återbesök i den forna Lisebergsattraktionen "Villa Opp-Å-Ner". Typ lustiga med andra ord. Den känslan får man i den Matrix/Inception-liknande värld vi får bevittna. Snyggt ser det ut men inte så unikt.


Nej, filmen "Doctor Strange" vinner mer på fina skådespelarprestationer än på snygga effekter även om det finns lite visuella festligheter att imponeras av. Tilda Swinton som Dr Strange kvinnliga läromästarinna The Ancient One är ett exempel på bra sådana prestationer. Hennes mystik och androgyna utseende skänker liv till ännu en minnesvärd karaktär i Swintons CV. Mads Mikkelsen som en skurk som ifrån början var god funkar som en mörk kontrast i filmen.Samt finns en tvivlande elev på samma goda sida som Strange befinner sig på i form av skådespelaren Chiwetel Ejiofor som gör karaktären Mordo som enligt filmens scener under eftertexterna kommer att få en viktig roll i kommande Marvelproduktioner. Dessutom dyker en lite tjurig biblioteksvakt (Benedict Wong) upp som ett humoristiskt element till Benedict Cumberbatch att bolla roliga oneliners till. Tilda Swinton och Mads Mikkelsen funkar också som ett sådant bollplank. Därmed så vinner filmen mycket på sin effektiva casting.


Förövrigt levererar inte filmen något direkt nyskapande till Marveluniversumet mer än en ganska intressant pusselbit som ger mer kött på benen åt kommande filmer. Man kan se filmen "Doctor Strange" som ett visuellt utsmyckat andrum innan vi får ta del av filmerna "Thor: Ragnarök" och "Avengers: Infinity War" som de sista scenerna då eftertexterna har rullat igång hintar om.


Så sammanfattningsvis kan jag rekommendera filmen för er som gillar Marvels koncept. Det är nämligen mycket Marvel över filmen.Gillar man "Iron Man" filmerna så kommer man även att gilla "Doctor Strange". Men det är en historia man sett förut. Även DC Comics använde sig av något liknande i "Batman Begins" då Bruce Wayne skulle vandra till ett tibetanskt kloster för att ändra sitt perspektiv på tillvaron. Men visuella effekter och 3D är det i denna film bara. Är ni inte mätta på den typen av filmer vilket jag till viss del är så kan jag rekommendera filmen. Den får godkänt i alla fall. En trea av fem möjliga får filmen "Doctor Strange" av mig i betyg.

 

 

 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Omröstning

Vann rätt låt i Melodifestivalen 2012?
 JA
 NEJ

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ retard-messiah med Blogkeen
Följ retard-messiah med Bloglovin'

GÄSTBOK


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se