retard-messiah

Direktlänk till inlägg 21 januari 2018

FILMRECENSION: DOWNSIZING

Av Paul Karlsson - 21 januari 2018 08:26


 


DOWNSIZING


Nu har jag varit och sett den skruvade dramakomedin "Downsizing" Med Matt Damon i huvudrollen. Men det som ifrån första början lockade mig med filmen var att vår stora svenska celebritet Rolf Lassgård gör sin Hollywooddebut i filmen. Därefter läste jag om filmen, såg trailern och därefter fångade den mitt intresse med en intressant historia om att krympa människor för minska Jordens överbefolkning. Vad jag tyckte ska jag nu berätta. Men först lite om handlingen.


Några norska forskare ledda av Dr. Jorgen Asbjørnsen (Rolf Lassgård) löser mysteriet kring vår planets överbefolkning. Detta genom att uppfinna ett sätt att krympa människor till en dryg decimeters längd och därpå föreslå en 200-årig global övergång från stort till smått. I en miniatyrvärld räcker pengarna längre, och drömmen om ett bättre liv lockar medelklassmannen Paul Safranek (Matt Damon) och hans fru Audrey (Kristen Wiig) att ge upp sina stressiga liv i Omaha för att istället starta ett nytt miniliv. Ett val som leder till många spännande äventyr.


Vad Rolf Lassgård beträffar så kan vi svenskar känna oss stolta. Han har nämligen fått den viktiga rollen i filmen som uppfinnare till det så kallade Downsizing fenomenet som det kallas när man krymper människor till Nils Karlsson Pyssling storlek. Lassgård får till och med äran att medverka i filmens allra första scen där man får se hur han testar krympningstekniken på labbråttor. Han får även en ett par eller tre viktiga scener under resans gång. Någon norska har han dock inte direkt övat in. Jag vet ej om jag missade att han skulle föreställa en svensk forskare. Men hans karaktärs namn tyder i alla fall på att karaktären är norrman.


Filmens story om att krympa människor kan kanske låta som ett tema som passar bättre för en Disneyfilm. Men faktiskt så funkar historien även för en vuxen publik. Det blir många skruvade och humoristiska situationer. Men det finns mycket allvar också i filosoferandet kring vår planets undergång och hur vi ska lösa denna problematik med överkonsumerande, miljöförstöring och annat som mänskligheten orsakar. Det är ett ständigt aktuellt ämne med de rådande klimatförändringarna och allt tätare miljökatastroferna. Samtidigt så spekuleras det även i huruvida pysslingar ska få ha lika värde, med rösträtt osv. Men djupare än så går inte filosoferandet. Det känns som att dessa djupa ämnen bara snuddas vid till förmån för att filmen ska få en mer humoristisk jargong. Därmed kan jag inte ge filmen så högt betyg som jag hade hoppats på.


Men om man ser filmen som en lättsam film som snuddar vid stora politiska frågor kring klimathoten så är filmen ingen besvikelse. Det är inte enbart en film man ska välja att se pga Rolf Lassgårds medverkan. Även Matt Damon, Kristen Wiig och Christoph Waltz levererar i sina roller. Men filmens största och oväntat lysande stjärna är skådespelerskan Hong Chau som skänker både hjärta och humor till filmen. Hon är pricken över i:et som filmen behöver.


Jag kan rekommendera filmen "Downsizing" som en underhållande dramakomedi som tar upp ett intressant ständigt aktuellt tema. Dessutom är de krympta människornas futuristiska värld en visuellt målande ingrediens som ger filmen ett vackert och originellt utseende. En trea av fem möjliga blir mitt slutgiltiga betyg till filmen "Downsizing".

 

 

 


https://www.discshop.se/filmer/dvd/downsizing/P156450


https://cdon.se/film/downsizing-42565221

 
 
Lina

Lina

21 januari 2018 23:03

Den hade jag velat se på bio, men jag väntar tills den kommer på DVD/BD. Det är nämligen jävligt ont om cash här hemma oss mig =)

http://www.TheMovieFreak.se

Paul Karlsson

21 januari 2018 23:15

Jag ville se den först när jag hörde att Rolf Lassgård skulle vara med. sen tyckte jag att storyn verkade för skruvad för att missa. Matt Damon har dessutom visat att han som privatperson är ganska rolig . Med det är ju inte rakt igenom en komedi heller. Den är sevärd i alla fall. Kanske inte tvunget på bio. Om inte annat så gillar väl du Kristen Wiig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paul Karlsson - Onsdag 17 april 15:57

  BACK TO BLACK   Artisten och ikonen Amy Winehouse har nu fått sin historia berättad i filmen “Back To Black" som jag har var på bio och sett. Jag ska därmed berätta vad jag tyckte i denna recension. Men först lite om handlingen. Fil...

Av Paul Karlsson - Torsdag 4 april 18:31

  GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE   Ghostbusters franchisen har efter framgången med den senaste delen “Ghostbusters: Afterlife” fått sin fortsättning med filmen “Ghosbusters: Frozen Empire”. Den filmen har jag varit och s...

Av Paul Karlsson - Torsdag 28 mars 15:50

  GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE   MonsterVerse-franchisen om Godzilla och King Kong har nu fått sin fortsättning med filmen “Godzilla x Kong: The New Empire” som jag nu har varit sett på bio. Jag ska därmed berätta vad jag tyckt...

Av Paul Karlsson - Onsdag 13 mars 18:21

  MAY DECEMBER   Filmen “May December” som fick en Oscarsnominering i kategorin bästa originalmanus har jag nu varit och sett på bio. Jag ska därmed nu berätta med denna recension vad jag tyckte. Men först ska jag berätta lite om ...

Av Paul Karlsson - Torsdag 7 mars 16:23

  DEN SISTA RESAN   Radarparet Filip och Fredrik är högaktuella med en ny film som heter “Den Sista Resan”. Den filmen har jag varit och sett på bio och ska med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen....

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vann rätt låt i Melodifestivalen 2012?
 JA
 NEJ

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards