retard-messiah

Direktlänk till inlägg 27 juli 2013

FILMRECENSION: THE WOLVERINE

Av Paul Karlsson - 27 juli 2013 18:45

THE WOLVERINE


Nu har jag sett den andra X-Men filmen där Wolverine får hela fokuset. "The Wolverine" är ännu en lite mörkare supehjälte film som jag snart ska delge vad jag tyckte om. Men först lite kortfattat om handlingen.


Wolverine är tillbaka i ett actionspäckat äventyr som utspelar sig i nutida Japan, där han möter sin värsta fiende. Sårbar för första gången och pressad till det yttersta, både fysiskt och emotionellt, ställs han inte bara mot dödligt samurajstål utan tvingas även brottas med sin egen odödlighet. En kamp som för evigt kommer förändra honom.

Det var i stora drag vad filmen handlar om. Men först bör jag kartlägga filmens kronologiska ordning i förhållande till de andra X-Men filmerna. Man skulle säkert kunna misstänka att det här är en uppföljare om till den tidigare spin-off filmen om Wolverine/Logan som kom för några år sedan. Så är inte fallet. Först kom som vi alla vet en X-Men trilogi. 2 filmer regisserade av Bryan Singer och en tredje regisserad av Brett Ratner. Och sen kom en spin-off film om Wolverine följd av en film som utspelas före originaltrilogin och den filmen hette "X-Men: First Class". Den filmen får en uppföljare nästa år, men filmen "The Wolverine" som jag nu recenserar är en uppföljare som utspelar sig efter Bret Ratners film "X-Men: "The Last Stand".


"The Wolverine" är verkligen en film med fokus på karakartären Logan och hans alterego Wolverine. Den första spin-off filmen om honom var en mer actionspäckad historia där mycket av historien försvann i ett tumult av häftiga och snabba scener där poängen var mer att det hela tiden skulle hända saker än att det skulle berättas om vem Wolverine verkligen är.


Karaktären Wolverine är nämligen en karaktär med mer djup än vad han i den första spin-off filmen gavs utrymme till att vara. I original trilogin beskrivs Logan som en vilsen själ som förlorat sitt minne av vissa orsaker och inte minns vem han är. Han tampas med frågan om han är ett monster eller om han kan använda sina krafter till något gott. Nu tyngs han även av händelserna i den tredje filmen där han i slutet var tvungen att döda sin stora kärlek Jean Grey. Han har nu sökt sig ut i skogen där han lever som eremit, har långt skägg och håller sig så långt utanför samhället och socialiserande som möjligt. Han hemsöks varje natt av mardrömmar om sitt förflutna.


Det är alltså en väldigt plågad och nedbruten Wolverine man nu får möta i den nya filmen. Och kort därefter så förflyttas filmens handling till Tokyo där man får se en ännu mer nedbruten Wolverine då han förlorar sin förmåga att självläka då han blir skadad.


Allt detta ger filmen mörkare dimension och Wolverine blir mer intressant då det faktiskt dyker upp en eventuell chans till hot mot honom. I de övriga filmerna har han varit ödödlig pga av sitt metalliska skelett och sin förmåga till självläkning.


För den som förväntar sig mycket action är det långt mellan dessa scener. Men jag är väldigt nöjd med att fokuset ligger i att berätta en historia istället för att fria publik genom att proppa in så många fartfyllda actionscener som möjligt. Det finns actionscener om man har tålamodet att vänta och det är en väldigt trevlig förändring att flytta handlingen till Japan så att man får ta del av den kultur de har där.


Sammanfattningsvis kan jag verkligen rekommendera filmen "The Wolverine". Framför allt till fansen som har enklare för att begripa filmen eftersom den drar paralleller till tidigare filmer om våra välkända mutanter."Andra som inte är fans kan nog sätta sig in i historien. Men jag kan rekommendra dem att även se de tidigare filmerna för att förstå mer av det förflutna som Wolverine plågas av i sin mardrömmar. Filmens enda svagheten är att vissa av skurkarna inte är tillräckligt färgstarka för en sådan här storfilm. Viper som en av skurkarna heter är den färgstrarkaste och det är henne man minns mest från den onda sidan då filmen är över. Och över är inte filmen då sluttexten rullar igång. Sitt gärna kvar efter filmens slut. För då kommer det en scen som hintar om fortsättningen i nästa "X-Men" film som ska göras.

 

 

 



https://www.discshop.se/filmer/dvd/the_wolverine_2013/P114963


https://cdon.se/film/the-wolverine-23149500

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paul Karlsson - Onsdag 17 april 15:57

  BACK TO BLACK   Artisten och ikonen Amy Winehouse har nu fått sin historia berättad i filmen “Back To Black" som jag har var på bio och sett. Jag ska därmed berätta vad jag tyckte i denna recension. Men först lite om handlingen. Fil...

Av Paul Karlsson - Torsdag 4 april 18:31

  GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE   Ghostbusters franchisen har efter framgången med den senaste delen “Ghostbusters: Afterlife” fått sin fortsättning med filmen “Ghosbusters: Frozen Empire”. Den filmen har jag varit och s...

Av Paul Karlsson - Torsdag 28 mars 15:50

  GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE   MonsterVerse-franchisen om Godzilla och King Kong har nu fått sin fortsättning med filmen “Godzilla x Kong: The New Empire” som jag nu har varit sett på bio. Jag ska därmed berätta vad jag tyckt...

Av Paul Karlsson - Onsdag 13 mars 18:21

  MAY DECEMBER   Filmen “May December” som fick en Oscarsnominering i kategorin bästa originalmanus har jag nu varit och sett på bio. Jag ska därmed nu berätta med denna recension vad jag tyckte. Men först ska jag berätta lite om ...

Av Paul Karlsson - Torsdag 7 mars 16:23

  DEN SISTA RESAN   Radarparet Filip och Fredrik är högaktuella med en ny film som heter “Den Sista Resan”. Den filmen har jag varit och sett på bio och ska med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen....

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vann rätt låt i Melodifestivalen 2012?
 JA
 NEJ

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards