retard-messiah

Direktlänk till inlägg 27 juli 2012

FILMRECENSION: THE DARK KNIGHT RISES

Av Paul Karlsson - 27 juli 2012 15:19

THE DARK KNIGHT RISES

 

Nu har som alla vet en av sommarens största filmpremiärer ägt rum. Jag var och såg Christopher Nolans avslutande del i hans Batman trilogi idag. Och nu undrar ni förstås vad jag tyckte. Det ska jag berätta nu med denna filmrecension.

I ett Ghotham som nu är i princip helt fritt från brottslighet efter händelserna i förra filmen så har en fysiskt skadad, nedgången och skäggig Bruce Wayne (Christian Bale) lagt Batman manteln bakom sig. Han har glömt vilka ideal det från första början var som han kämpade för. Detta försöker hans vänlige butler Alfred (Michael Caine) ständigt att påminna honom om.

Detta samtidigt som uppror är på gång då superskurken Bane (Tom Hardy) gör entré. En anabolapumpad galning med en mask som håller hon vid liv över halva ansiktet. Det som driver honom är styrka och politiska ideal.

I bakgrunden av detta dyker även Selina Kyle (Anne Hathaway) upp. En kvinna som befinner sig i gråzonen mellan skurk och vän med Bruce. En kvinna han inte riktigt vet om han kan lite på.

När allt brakar lös blir förstås Bruce tvungen att fundera över sina ideal och bege sig ut i striden igen. Och denna gång rör det sig om den största utmaningen han någonsin gett sig in i. Ska Gotham förintas eller ska han än en gång kunna rädda det samhälle som hans far en gång byggt upp.

Det var lite av vad handlingen bjuder på i detta storslagna äventyr. För storslaget är det verkligen. Varje liten detalj och birollsfigur i handlingen känns väldigt genomtänkt. Det blir verkligen en avslutande del i en trilogi. Pusselbitar läggs på plats i form av frågor som lämnades öppna i de två tidigare filmerna. En nedgången Howard Hughes inspirerad Bruce Wayne är ett smart drag. Det gör honom till en mer mänsklig hjälte som faktiskt behöver hjälp att bekämpa brottsligheten. Tom Hardy som filmens riktigt stora skurk gör rollen övertygande. Han har ett läskigt lugn hela tiden då han med hjälp av sin mekaniska röst pratar. Och han är en riktigt otäck psykopat som inte drar sig för något. Detta gestaltar Tom Hardy med värdighet. Så färgstark som Heath Ledgers Joker blir han förstås inte. Men minst lika skrämmande.

Anne Hathaway som Selina Kyle är också väldigt övertygande då hon gestaltar den inre kamp hon har inombords. Fly ifrån Gotham innan det rasar samma eller delta i Batmans strid för att rädda Gotham? En del häftiga actionscener blir det med Selina men det är ett smart drag att inte kalla henne för Catwoman. Det stärker bara realismen. Michelle Phieffers tolkning var förstås bra. Men det känns rätt bra att det teatraliska i skurkarnas fall är mer avskalat här. Det klär Nolans filmer mer att hjälten står i fokus.

Det här är ett storslaget serietidnings äventyr som jag starkt kan rekommendera alla att se. Det kommer nog att dröja länge innan vi får ta del av en sådan här, mörk, djup och bra berättad serietidnings historia. Gå och se den! Du kommer inte att bli besviken.

 

 

 



https://www.discshop.se/filmer/dvd/batman_the_dark_knight_rises/P101280

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paul Karlsson - Torsdag 28 mars 15:50

  GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE   MonsterVerse-franchisen om Godzilla och King Kong har nu fått sin fortsättning med filmen “Godzilla x Kong: The New Empire” som jag nu har varit sett på bio. Jag ska därmed berätta vad jag tyckt...

Av Paul Karlsson - Onsdag 13 mars 18:21

  MAY DECEMBER   Filmen “May December” som fick en Oscarsnominering i kategorin bästa originalmanus har jag nu varit och sett på bio. Jag ska därmed nu berätta med denna recension vad jag tyckte. Men först ska jag berätta lite om ...

Av Paul Karlsson - Torsdag 7 mars 16:23

  DEN SISTA RESAN   Radarparet Filip och Fredrik är högaktuella med en ny film som heter “Den Sista Resan”. Den filmen har jag varit och sett på bio och ska med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen....

Av Paul Karlsson - Torsdag 29 feb 16:27

    DUNE PART TWO   Så var den äntligen här! Uppföljaren på Denis Villeneuves mäktiga rymdepos som han briljerade med år 2021 på bioduken. Nu har jag varit och sett uppföljaren “Dune Part Two” på bio och ska med denna recension ...

Av Paul Karlsson - Torsdag 22 feb 17:50

  BOB MARLEY: ONE LOVE   Reggaelegenden Bob Marley har nu fått en egen biopic film med titeln “Bob Marley: One Love”. Den har jag nu varit och sett på bio och ska med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handl...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Vann rätt låt i Melodifestivalen 2012?
 JA
 NEJ

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Skapa flashcards